meteorolegEl meteoròleg i cap de l’Àrea d’Innovació de l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya (AEMET), José Antonio García-Moya, ha presentat aquest dimecres el nou model de predicció del temps de l’Agència en el marc de la conferència Meteorologia i circulació hivernal de vehicles. García-Moya ha explicat que el nou model permet fer ‘prediccions més exactes sobretot a llocs on hi ha molta varietat de terreny’. Aquesta capacitat de detall millorarà, per exemple, la previsió de gel a les carreteres, ha indicat el representant de l’AEMET. Per la seva part, el vicepresident del Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, David Palmitjavila, ha apuntat que la conferència és un dels actes per fer arribar al màxim de població el congrés.

El nou model de predicció del temps de l’AEMET, anomenat Harmonie, permetrà fer ‘prediccions més exactes’, sobretot en llocs de molta orografia, on hi ha una gran varietat de terreny, segons ha explicat el meteoròleg i cap de l’Àrea d’Innovació de l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya (AEMET), José Antonio García-Moya.

Aquest avenç s’ha presentat aquest dimecres en la conferència Meteorologia i circulació hivernal de vehicles dins del XVII Congrés Internacional de condicions meteorològiques adverses en carreteres (SIRWEC) i del XIV Congrés Internacional de Viablitat Hivernal (PIARC) que se celebraran a Andorra els propers dies. Segons García-Moya, el nou model permet fer ‘una còpia més fidedigna’ dels llocs amb una orografia important i millora la predicció del vent i de precipitació líquida en zones muntanyoses.

En el cas d’Andorra i en relació a la circulació de vehicles en època hivernal, el responsable de l’AEMET ha indicat que ajudarà a ‘donar una previsió millor del gel a les carreteres’, perquè mostrarà millor la baixada de temperatures i la diferència entre el refredament de l’asfalt de la carretera i els vorals amb herba o terra.

L’objectiu de la sessió, com ha assenyalat el vicepresident Congrés de Viabilitat Hivernal, David Palmitjavila, és fer arribar el congrés ‘al màxim de població’ i no només als especialistes. ‘Volem que sigui una festa de la viabilitat hivernal i del reconeixement de la gent que treballa en aquest món’, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada