permanencies mediques

El servei de permanències mèdiques (SPM) es traslladarà a partir d’aquest cap de setmana a la Clínica Verge de Meritxell després que el Ministeri de Salut, el SAAS, el Col·legi Oficial de Metges d’Andorra i la CASS, hagin signat aquest dilluns al matí un conveni de reestructuració d’aquest servei.

Fins ara, el servei de permanències mèdiques s’oferia al Centre d’Atenció Primària del Prat Gran d’Escaldes-Engordany de 9 a 13 hores i de 15 a 20 hores, a més de les guàrdies localitzables durant la resta d’hores, però segons ha explicat la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, durant el 2014 es van atendre sis visites durant les nits i això suposa un cost de 9.164 euros. A partir d’ara, el servei s’optimitza i es calcula que al voltant d’un 40% dels casos que s’atenguin a urgències de l’hospital es podran derivar al SPM quan el metge ho consideri i serà el pacient qui decidirà on prefereix que l’atenguin.

La ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, el director general del SAAS, Lluís Burgués, el president del Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, Josep Antón Touceda, i la directora de la CASS, Joaquima Sol, han signat aquest dilluns al matí un conveni per reestructurar el servei de permanències mèdiques (SPM). A partir d’aquest mes de desembre, aquest servei de guàrdia es trasllada del CAP del Prat Gran d’Escaldes-Engordany a la Clínica Verge de Meritxell i serà ofert com fins ara per un metge de capçalera de 9 a 13 hores i de 15 a 20 hores, però desapareixen les guàrdies durant les nits, ja que segons la ministra, s’ha constatat que “a les nits el servei era molt ineficient”. Durant l’any 2014 es van atendre sis persones, el que suposa un cost de 9.164 euros. Quan es prevegi una afluència massiva de gent el servei seguirà en el seu horari habitual però l’oferirà més d’un facultatiu.

Totes les parts signants han coincidit a destacar que aquesta reestructuració permetrà millorar l’ús dels recursos sanitaris i afavorir l’eficiència del SPM. S’ha calculat que fins a un 40% dels casos que s’atenen a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell són susceptibles de ser derivats al SPM, ja que no es consideren pacients d’alta complexitat. Tot i això, el president del Col·legi Oficial de Metges d’Andorra, Josep Antón Touceda, ha explicat que serà el mateix malalt qui decidirà si prefereix marxar al servei de permanències o ser atès a l’hospital.

La nova ubicació permetrà estar prop del servei d’urgències i poder derivar els casos més complicats en cas que sigui necessari, la creació de circuits específics per a la realització de proves complementàries, o compartir la informació sanitària i orientar envers l’ús de la història clínica digital.

Aquest canvi també implicarà la creació d’una tarifa única de 39,58 euros en règim de tercer pagador, dels quals el 75% aniran a càrrec de la CASS i el 25% restant a càrrec de l’usuari, és a dir, que la visita costarà als pacients 9,90 euros, excloses les proves complementàries. A més, està previst que la reestructuració permeti al Govern estalviar 54.750 euros.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada