El nou Rosaleda esdevindrà un centre neuràlgic de la cultura del país a partir del setembre del 2018

El ministre d’Ordenament Territorial, Enric Torres, ha visitat aquest dimarts al matí les instal·lacions de l’antic Hotel Rosaleda, les quals s’estan rehabilitant per acollir les dependències del Ministeri de Cultura, però també arxius, les instal·lacions de l’Escena Nacional d’Andorra o sales polivalents per a exposicions pensades per al ciutadà. Tal com ha explicat el ministre, ara les obres es troben a la fase 1, d’uns 24 mesos de durada, mentre que la fase 2 és de 10 mesos.

Es calcula que els treballs acabaran l’estiu del 2018, per tal de poder inaugurar el nou ministeri aquell mateix setembre. Tant Torres com un dels arquitectes que està duent a terme els treballs, Enric Dilmé, han volgut ressaltar que es tracta d’un “edifici històric” de gairebé 75 anys de vida amb un alt valor arquitectònic, motiu pel qual s’està intentant preservar i conservar al màxim tant els fonaments com els elements interns que van donar vida a l’hotel.

 El ministre d’Ordenament Territorial, Enric Torres, ha posat data aquest dimarts al matí a l’obertura de les noves dependències del Ministeri de Cultura, que passaran a ubicar-se a l’edifici de l’antic Hotel Rosaleda, a Encamp. “El setembre del 2018” és quan està previst que es pugui inaugurar l’edifici, després d’unes obres de rehabilitació que van començar el desembre del 2015 i que està previst que acabin l’estiu del 2018, ha explicat el ministre. El pressupost total del projecte es troba entorn dels 6,5 milions d’euros.

El nou espai acollirà totes les dependències del ministeri (les que actualment hi ha a Aixovall i també les que hi ha a l’edifici del Govern) i arxius de cultura, però també s’ha plantejat l’edifici com un espai per al ciutadà, amb la Biblioteca Nacional, zones de conferències i ponències, així com sales d’exposicions. Paral·lelament, també serà la nova seu de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA), que s’instal·larà en un edifici contigu que encara s’ha d’aixecar. Tot plegat, ha de convertir aquest “edifici històric” que precisament el setembre del 2018 celebrarà els seus 75 anys de vida, en un centre neuràlgic de cultura, i en un emblema amb “vida les 24 hores del dia”, ha destacat un dels arquitectes del projecte, Enric Dilmé. Es programaran activitats fora de l’horari d’oficines i a més està previst dotar l’edifici amb un sistema d’il·luminació característic durant la nit, que variï en funció de l’estiu o de l’hivern, i també en dies festius com la Constitució o Meritxell.

Tant Torres com Dilmé han fet un recorregut per la història d’aquest hotel que al seu moment va ser “tota una referència” a Andorra del “turisme de luxe”, on hi van fer estada personatges com Ladislao Kubala, Mary Santpere o els creadors de la cervesa San Miguel. Un prestigi al qual se li vol fer un homenatge en l’actualitat, i per això es preservaran tant els fonaments i forjats de l’edifici pel seu “alt valor arquitectònic” (amb voltes “a la catalana” al sostre com les de les cases de l’Eixample de Barcelona), com elements del seu interior, ha informat Dilmé. Per exemple, i durant la visita d’aquest dimarts, s’ha pogut constatar que encara és visible el forn de l’hotel, l’aparcament per als vehicles o la sala de festes.

L’Hotel Rosaleda va tancar les seves portes als anys 90, i una dècada després el Govern va aturar el seu procés d’enderroc després de declarar l’edifici bé d’interès cultural. En total es restauraran 5.300 metres quadrats d’edifici.

L’Estació Nacional d’Autobusos segueix endavant però costarà més diners

D’altra banda, durant la visita al Rosaleda, Torres ha valorat el recurs administratiu presentat pel Col·legi d’Arquitectes contra l’Estació Nacional d’Autobusos. El ministre ha reiterat que, per la seva part, “hem fet les coses bé”, perquè els informes d’impacte ambiental i de risc d’inundacions “no són necessaris”, tot i que ja estaven fets amb anterioritat, ha assegurat. Així, se segueix amb la idea que l’estació pugui ser operativa aquest desembre.

El ministre ha explicat que finalment el pressupost és més elevat que les previsions, motiu pel qual s’ha fet una transferència de crèdit de la partida per a l’heliport. En qualsevol cas, ha firmat, “no vol dir de cap manera que el projecte de l’heliport quedi eliminat”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES