El primer mes de funcionament del doble carril a la duana de la Farga de Moles ha registrat un augment dels delictes per infraccions en contraban de tabac. Concretament, s’han detectat 41 infraccions, quan durant el mateix període de l’any 2012 se’n van detectar 12. Així ho ha fet públic aquest dimecres la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, que ha atribuït aquest augment al fet que els agents, en tenir menys pressió per les cues que es formaven i menys vehicles, poden investigar més a fons. Manso ha donat a conèixer aquestes dades durant el balanç anual dels decomisos de tabac i divises. Així, el 2012 s’ha tancat amb un increment del 103% pel que fa al tabac, i un 25% pel que fa a les divises.

La duana de la Farga de Moles ha registrat 41 infraccions des de la posada en funcionament del doble carril, ara fa un mes. Aquesta xifra és sensiblement superior a la registrada l’any passat, en el que durant el mateix període es van comptabilitzar 12 infraccions. Aquestes infraccions corresponen a decomisos petits de tabac (en total 17.634 paquets valorats en 81.019,40 euros) de persones que van optar pel circuit verd (res a declarar). La subdelegada del govern espanyol ha qualificat d”èxit’ aquestes xifres i ho ha atribuït al fet que actualment els agents poden investigar més a fons els vehicles sospitosos ja que no es formen les cues que hi havia fins ara.

D’altra banda, el balanç anual de decomisos ha posat de relleu que pel que fa al tabac s’ha incrementat un 103%, mentre que les divises també han registrat un augment, concretament del 25%.

La Guàrdia Civil va decomissar durant el 2012 un total de 491.842 paquets de tabac de contraban, amb un valor de més de dos milions d’euros. Aquests decomisos es van traduir en 26 delictes de contraban (396.320 paquets) i 307 infraccions administratives (95.522 paquets). El nombre de detinguts per contraban durant el 2012 va ser de 52 persones, 39 de nacionalitat espanyola i 13 d’altres nacionalitats (6 portuguesos, 2 andorrans, 2 algerins, 1 romanès, 1 francès i 1 anglès). I per infracció administrativa es van inculpar un total de 312 persones, un 13% més que el 2011.

El comandant en cap Jorge Montero ha explicat que nou dels casos investigats corresponien a xarxes organitzades dedicades al contraban, tot i que no considera que s’hagi registrat un augment del nombre de bandes que s’hi dediquen, sinó que ho ha atribuït als esforços d’investigació que fa la Guàrdia Civil. De la seva banda, el comandant Vicente Luengo, ha assenyalat que el perfil del contrabandista és el d’un home d’entre 40 i 45 anys.

Pel que fa a les divises, durant el 2012 es van intervenir un total d’1.685.468 euros, un 25% més que el 2011. En aquest sentit, es van detectar 51 infraccions, un 18% menys que el 2011, quan se’n van detectar 62. La major part de les intervencions es van produir a viatgers que circulaven d’Andorra cap a l’estat espanyol. Luengo ha assenyalat que el perfil de l’infractor en matèria de divises correspon a un home d’entre 55 i 65 anys.

La subdelegada del govern espanyol ha atribuït l’augment dels decomisos de tabac i de divises a la situació de crisi econòmica i també a l’increment dels esforços de la Guàrdia Civil per investigar aquest tipus d’infraccions. Respecte al fet que en els darrers mesos la Guàrdia Civil hagi aixecat dues infraccions en matèria de contraban a dos menors, els comandants han explicat que s’ha enviat el pertinent informe a la Fiscalia de Menors per si consideren oportú actuar-hi al respecte.

Finalment, Manso ha anunciat que a l’abril la Farga de Moles disposarà de tres gossos ensinistrats, un per detectar drogues, un per divises i un per tabac, a més d’un per a la detecció de drogues que estarà a Lleida. Actualment, només n’hi havia un a la duana i un a Lleida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada