El nap, una hortalissa rica en vitamina C i en minerals

napsEl nap és l’arrel de la planta que duu el mateix nom i que es consumeix com a hortalissa. La pell i a carn són blancs, tret de la part superior que en contacte directe amb la llum solar desenvolupa un to vermellós. La forma d’aquesta arrel pot ser rodona o presentar un aspecte més allargat, però no uniforme.

El nap destaca per l’alt contingut en aigua, en una proporció que supera el 90 per cent. A la vegada, és ric en minerals, especialment calci, fòsfor, ferro i potassi, a més de vitamines, amb una alta presència de Vitamina C (61 mg per cada 100 grams de prducte). D’altra banda, conté escasses proteïnes, greixos i hidrats de caboni. Per contra, el nap representa una bona font de fibra.

En relació amb el contingut en Vitamina C del nap, cal recordar que aquesta és una vitamina indispensable per al reforçament del nostre sistema immunitari, a més de ser un important antioxidant.

Pel que fa als minerals i a l’aportació del nap de calci i fòsfor, cal dir que aquests dos components són importants en la formació i manteniment de dents i ossos, a part d’intervenir en els processos de concentració. També cal fer menció al potassi, que té un paper de regulació de l’aigua de les cèl·lules, a banda d’intervenir en els impulsos nerviosos.

L’aportació calòrica del nap és baixa i es troba al voltant de les 20 calories per 100 grams de producte. D’aquí que sigui un aliment que els experts puguin recomanar en dietes de regulació del pes.

A nivell gustatiu, el nap recorda la col, però és més dolç. Gastronòmicament, generalment es menja bullit, com a acompanyament d’estofats, tot i que hi ha algunes varietats que es poden utilitzar en amanides.

 Per El Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES