El Museu del Tabac bat el rècord històric de visitants el 2017

L’any 2017 han visitat el Museu del Tabac 20.045 persones, la qual cosa representa, respecte a l’any anterior un increment del 39,34% (2016, 15.130 visitants). Durant el 2017 el Museu del Tabac ha batut el rècord en nombre de visitants/any. Durant aquests 14 anys,  des de la seva obertura l’any 2003, han creuat les portes més de 150.000 persones.

Des del 2003 el nombre de visitants ha anat incrementant, mantenint cada any, dos marcats períodes d’estacionalitat: la temporada baixa, de novembre a abril, i la temporada alta, de maig a octubre. Aquest darrer any 2017, però,  s’ha vist incrementada l’estacionalitat de temporada alta en el mes de novembre en el qual més de 1.000 persones han visitat el Museu del Tabac. Els mesos de més afluència de turistes han estat maig, agost i setembre.

Dels visitants rebuts, el 46% han estat grups, el 44% han estat particulars i famílies i el 10% escolars, el que representa, respecte del 2016. Ens han visitat fins a 4nacionalitats diferents entre els quals cal destacar França (48%), Espanya (19%)Andorra (15%), Regne Unit (2%) i Alemanya (2%). L’idioma més utilitzat en les visites ha estat el francès (47%), seguit del català i castellà (22% cadascun), l’alemany (5%) i l’anglès (4%). Aquestes xifres han representat un increment del 12% dels visitants de parla francesa i d’un 3% del públic alemany.

El Museu del Tabac ha assolit xifres rècord en el nombre de visitants tant a les exposicions temporals com a l’exposició permanent. L’increment de visitants ha estat degut, en part, per l’oferta d’exposicions temporals que s’han ofert durant aquest darrer 2017 que han estat un total de setde temàtica diversa:

  1. El Món a la fi del Món (gener), fotografies que ens ha ofert unes imatges dels llocs més insòlits que ha visitat Sebastian Álvaro, periodista, al llarg del seu programa a la Televisió Espanyola, Al filo de lo impossible.
  2. URBS (gener), mostra de cinquanta fotografies de Joan Ganyet, ex-alcade de la Seu d’Urgell, amb el seu zoom ens ha mostrat, amb gran originalitat espais arquitectònics insòlits en color i textura
  3. Surrealisme a Catalunya (març-maig), exposició provinent del Museu de l’Ermitage de Sant Petersburg, que recull l’obra de Salvador Dalí i els seus contemporanis catalans com Massanet, Planells, Santos Torruella i Pitxot, on l’Empordà fou el principal escenari de les obres surrealistes
  4. Vides inacabades (abril-maig), de la pintora hiperrealista Sam Bosque, exposició aquesta amb un gran component socials, ja que els 12 retrats són de persones sense sostres que es van deixar retratar en ser provinents del projecte sostingut per la Fundació Arrels.
  5. Gaston-Louis Roux i l’avantguarda (juny-octubre), mostra de pintura extraordinària del pintor francès, amb més de 40 obres, on el color i les formes ens endinsen al moviments cubista, surrealista i de l’avantguarda a França, durant la primera meitat del segle XX.
  6. Moda (juliol-setembre), de Ricard Lobo, amb més de 50 fotografies fetes, totes elles, durant els desfiles de moda, on el moviment pren una nitidesa màgica en cadascuna de les seves imatges.
  7. Imatges per tocar, que encara es pot visitar fins a finals del mes de gener. L’obra fotogràfica de Juan Torre, invident, és una exposició insòlita per la seva doble intenció. El Museu del Tabac presenta per primera vegada a Andorra una exposició destinada als invidents, sense deixar al marge les persones que gaudim de visió total, que mitjançant una màscara podem tocar i experimentar la “visió” d’una obra d’art, tal com ho fan les persones que no hi veuen.

A banda de les exposicions temporals, el Museu del Tabac ha organitzat diverses activitats com les visites guiades pels comissaris de l’exposició Surrealisme a Catalunya i Vides inacabades, un taller infantil a càrrec de La Moixera al juny, dos campus de robòtica al juliol, un concert de corda i un d’orgue i percussió amb motiu dels vespres d’estiu i una presentació a les associacions amb diversitat funcional de l’exposició Imatges per tocar. També ha participat en diverses jornades de portes obertes que han aportat majoritàriament públic andorrà com el Dia Internacional dels Museus (DIM), Les Nits d’Estiu, les Jornades Europees de Patrimoni, el Mercat Medieval i El Dia Mundial del Turisme.

A partir d’aquest 2018 el Museu del Tabac modifica els seus horaris que seran: de gener al juny i de setembre a desembre, dilluns tancat, de dimarts a divendres de 9h a 18,30h; dissabtes de 10h a 20h i diumenges de 10h a 14,30h. Els mesos de juliol i agost, dilluns tancat, de dimarts a dissabte, de 9h a 20h i diumenges de 9h a 14,30h

Finalment, comentar que el 2018 ampliem la superfície de la nostra sala d’exposicions temporals, que comptarà amb ara amb més de 100 metres lineals expositius, un increment que ens ajudarà a organitzar mostres més completes i diverses. Aquest 2018, ja estem preparant tres noves exposicions, i volem continuar com fins ara facilitant al públic d’Andorra i als nostres visitants obres artístiques amb l’objectiu de contribuir a l’oferta cultural i lúdica d’Andorra.