El mòbil no provoca càncer, segons el més gran estudi realitzat

L’ús de telèfons mòbils no augmenta el risc de càncer, segons els resultats del major estudi que s’ha realitzat fins avui sobre el tema. Els resultats, que es desprenen del seguiment de més de 350.000 persones a Dinamarca durant 18 anys, qüestionen la decisió d’un grup d’experts de l’OMS, que al maig va dir que l’ús de telèfons mòbils és “possiblement cancerígen” i pot augmentar el risc de tumors cerebrals. El nou treball, que ha publicat el British Medical Journal, tampoc ha trobat proves que els mòbils augmentin el risc de patir gliomas, o tumors cerebrals, a la zona temporal del crani, “que és la més plausible localització d’un tumor si l’ús del telèfon mòbil anés un risc”.

Fins a hora, la majoria d’estudis no ha trobat relació entre la utilització de cel·lulars i el càncer. No obstant això, alguns treballs apunten al fet que l’ús continuat sí pot augmentar la incidència de certs tumors. L’absència d’estudis amb un nombre representatiu de participants i durant un període de deu o més anys havia impedit fins ara treure conclusions definitives.

L’estudi realitzat a Dinamarca sembla una resposta directa a aquesta absència de treballs. Ha inclòs a 358.403 persones amb telèfon mòbil entre les quals la incidència del càncer es va comparar amb la de la resta de la població del país escandinau durant 18 anys. “El llarg període de seguiment ens ha permès estudiar a persones que han usat el mòbil durant deu anys o més, i aquest ús perllongat no estava associat amb major risc de càncer”, diuen les conclusions del treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *