El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha valorat aquest dimecres l’homilia de l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal d’Andorra, Joan-Enric Vives, considerant que el seu discurs ‘no és el més afortunat i que no ajuda a l’estabilitat institucional’. Tot i que ha reconegut que ‘posa en qüestió’ l’ordre constitucional, el Govern manté la voluntat de ‘fer tot el necessari’ per mantenir el Coprincipat.

‘L’obligació dels governants és no fer les boles més grans o no contribuir a fer-les’, ha indicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, en referencia a la valoració de l’homilia de Vives durant la Diada de Meritxell.

Cinca ha afirmat que el Govern i la majoria del Consell General tenen intenció de mantenir el coprincipat perquè ‘ens ha permès existir fins avui, ser el que som fins avui, evolucionar al llarg dels anys i afrontar un procés constituent’. Per tot això, ha dit, tenen la voluntat de ‘fer tot el necessari’ per mantenir-lo i ha mantingut que ‘només veiem avantatges en relació a altres aventures de final incert hores d’ara’.

Malgrat aquesta idea, el ministre portaveu ha reconegut que segurament no és l’homilia més ‘afortunada’ de les que ha fet perquè el seu discurs ‘posa en qüestió clarament aquest ordre constitucional’. Un ordre que regeix l’organització institucional del país i que manté que ‘tots estem sotmesos a la llei i a l’ordre jurídic’, ha recordat. Per tant, qualsevol manifestació que posi en qüestió aquest principi no està d’acord amb la realitat del país ni amb l’ordenament jurídic, ha assegurat.

Segons Cinca, el discurs de Vives ‘no és el més afortunat i no ajuda a l’estabilitat institucional que penso que necessita el país en aquests moments’. I és que, ha apuntat que aquesta estabilitat és ‘l’única’ que permetrà abordar les profundes reformes que està tractant l’Estat. Ni fer-ho ‘des del soroll’ ni ‘aventurar solucions més enllà del coprincipat’, ha destacat, però ha lamentat que l’homilia no anés en aquest sentit de mantenir l’estabilitat.

El Govern, ha assenyalat, traslladarà el que pensa al copríncep seguint la ‘franquesa institucional’ que hi ha entre ambdues institucions però també ha considerat que no es pot fer de manera ‘més clara i pública’ que en una roda de premsa com la d’aquest dimecres.

D’altra banda, Cinca ha valorat positivament que els socialdemòcrates s’hagin donat més temps per presentar el projecte de llei per regular el matrimoni homosexual ‘per parlar-ne, veure el recorregut i les conseqüències institucionals que pot tenir’.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada