El ministre d’Interior creu que la reforma del Cos de Policia evitarà haver de cobrir les baixes per jubilació

El ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, ha defensat aquest dijous davant del Consell General que amb la reestructuració del Cos de Policia realitzada en els darrers mesos s’han racionalitzat els recursos humans i materials i s’ha pogut repartir de forma equitativa la càrrega de treball. Així, segons Espot, no hi ha una necessitat ‘imminent i immediata’ de cobrir les vacants per jubilacions. En canvi, el conseller general socialdemòcrata, David Rios, ha considerat que l’increment d’un 6,55% dels delictes i la possibilitat que en els propers mesos o anys hi hagi més jubilacions suposa un problema per a la seguretat nacional que cal cobrir amb més efectius. En el mateix sentit, el vicepresident del SIPA, Joan Comella, ha indicat que han quedat ‘estupefactes’ i ‘indignats’ pel desconeixement que diuen que té Espot de les mancances del cos.

La reforma implantada en els darrers mesos pel Ministeri d’Interior en el Cos de Policia ha permès racionalitzar els recursos humans i materials i repartir ‘de forma equitativa’ la càrrega de treball de manera que no s’han hagut de cobrir les baixes per jubilació. Així ho ha indicat el ministre Xavier Espot en resposta a la pregunta del conseller general del PS, David Rios. A més, ha explicat que el cos s’ha reestructurat en tres àrees temàtiques: seguretat pública i proximitat ciutadana, policia criminal i l’àrea tècnica, sense deixar de banda el desplegament territorial.

Rios, però, ha considerat que a les 19 jubilacions del 2011 i 2012 s’hi podrien unir 73 efectius que són susceptibles de jubilar-se, el que suposaria reduir en una tercera part el nombre d’efectius del cos. A més, el conseller socialdemòcrata ha manifestat que en els darrers anys el nombre de delictes s’ha incrementat un 6,55% el que planteja un problema, sota el seu parer, de seguretat nacional, pel que ha reclamat que el Govern hauria de tenir ja un ‘pla de xoc’.

Per contra, el ministre d’Interior ha considerat aquest supòsit d”alarmisme innecessari’ ja que en els darrers dos anys s’han jubilat 19 persones de 226, la meitat de les quals són personal administratiu. Amb la nova estructura i els efectius disponibles actualment ha indicat que no hi ha necessitat de convocar noves places, però ha deixat clar que si en els propers mesos es donen jubilacions voluntàries i el seu abast sobrepassés la disponibilitat actual, s’endegarien ‘els passos escaients’ per a resoldre-ho.

 Sindicats ‘estupefactes’ i ‘indignats’

Els sindicats de la policia, que han assistit com a oients a la sessió del Consell General d’aquest dijous després de la seva manifestació, i s’han mostrat ‘estupefactes’ i ‘indignats’ per les manifestacions del ministre d’Interior. Segons el vicepresident del SIPA, Joan Comella, titllar d’alarmisme una pregunta sobre seguretat ciutadana demostra que el ministre ‘viu en una altra realitat’. Comella ha insistit que hi ha mancances de mitjans humans i materials, de les quals n’era conscient l’antecessor d’Espot, Marc Vila. Unes mancances per les quals l’actual ministre mostra un ‘absolut desconeixement’ tot i que afecten directament a la seguretat del país, ha afegit.

Pel que fa a la reestructuració del cos, el representant del SIPA ha manifestat que els grups especialitzats tenen un nombre d’efectius molt limitat i no poden assumir totes les tasques que es demanen. ‘Calen agents al carrer’, ha subratllat i ha apostat per fer una auditoria per determinar si han d’assumir totes les tasques que desenvolupen o hi ha algun altre cos o institució que en pugui assumir alguna.

Per últim, Comella ha exposat que per disposar de nous agents cal una formació d’uns sis mesos i un any de prova, pel que es passa un any i mig sense garantia de poder disposar d’aquests efectius. Segons ha apuntat, si els que poden fer ús del seu dret a jubilar-se ho fessin, hi hauria un problema greu pel qual ‘no hi ha un pla d’acció per poder fer front a una qüestió que afectaria directament la seguretat de l’Estat’, ha conclòs.

1 comentari

  1. per cobrir les baixes:llogar Guardia Civils: són abnegats, eficaços i disciplinats

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES