andorra-shopping-festival-1

El  ministre de Comerç i Turisme, Francesc Camp, ha relativitzat les dades de turistes que va donar a conèixer el Departament d’Estadística on es constata una baixada dels visitants al mes d’agost. Camp recorda que l’estiu passat les dades van ser ‘altament positives’ i que amb aquesta referència serà difícil millorar l’índex d’ocupació, “a l’agost de l’any passat partiem d’un nivell molt alt, de més del 75%, serà molt difícil créixer més que a l’agost”.

A banda, el ministre considera que “hem de separar molt bé el que és entrada de turistes i excursionistes” i que el sector comercial del país pateix un problema estructural. Per això, ha anunciat la presentació d’un pla estratègic que millori “el servei comercial del país”, que farà referència a millores pels mateixos comerciants, l’atenció al client, els punts de venda i allò que afecta a comuns i Govern.

El ministre reconeix que hi ha hagut una pèrdua de competitivitat al sector comercial. Sobre la denúncia de dades falsejades sobre l’ocupació hotelera que fa l’associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), el ministre ha contestat que l’associació “sembla que està en desacord amb tota la política turística que fa aquest govern i el ministeri” i ha relativitzat les crítiques assenyalant que “estem parlant de 15 hotels, un 8% dels hotels d’Andorra”.

El ministeri de Comerç i Turisme, Francesc Camp, plantejarà el proper 8 de novembre en el marc de la presentació del pla estratègic del sector comercial les futures línies de treball pel comerç del país. “Patim un problema estructural de competitivitat” ha reconegut el ministre que s’ha mostrat confiat que el diagnòstic i les mesures que plantejarà el Govern serviran per assegurar que augmenti el nombre d’excursionistes que venen al país. Camp assenyala que un dels problemes és l’afluència d’excursionistes -aquells que venen un sol dia- perquè “repeteixin i recordin que Andorra és una destinació de compres”. Un pla estratègic ha dit Camp que el sector comercial i turístic “l’estan esperant amb candeletes, tocarem tots els elements que componen el sector comercial i la part que toca al sector públic com la comercialització i promoció”.

Sense avançar algunes de les línies de treball que plantejarà al sector el ministeri, Camp sí que ha detallat que es plantejaran propostes encaminades a millorar “el servei comercial del país”, que farà referència a millores pels mateixos comerciants, l’atenció al client, els punts de venda i allò que afecta comuns i Govern. Aquestes declaracions han estat fetes en el marc de la benvinguda oficial de l’Andorra Shopping Festival de què ha remarcat com es combina la cultura i la gastronomia, “una combinació d’èxit”.

Camp ha reconegut que les dades d’ocupació hotelera que es van donar a conèixer ahir són especialment negatives, sobretot al Pas de la Casa. “Hem aplicat les mesures correctores escaients perquè això no passi” ha assegurat. Camp ha demanat que sobre les dades que apunten a un descens dels visitants al país, es tingui en compte la diferència entre turistes i excursionistes (aquells que venen un sol dia), ja que “hem crescut una mica amb turistes, un creixement que es dóna respecte a l’any passat”. Pel que representa a la baixada de turistes al mes d’agost, el ministre ha recordat que “a l’agost de l’any passat partíem d’un nivell molt alt, de més del 75%, i serà molt difícil créixer més que aquell agost”. Altres raons que ha detallat serien la incidència de l’efecte Tour de France que al seu entendre hauria fet que molts turistes avancessin la seva visita al país al mes de juliol i ha recordat a més, que el mercat francès ha reduït en l’àmbit de tot Europa arran dels atemptats terroristes. Igualment, Camp ha apuntat que alguns equipaments com Caldea o les estacions d’esquí han augmentat el nombre de visitants.

Sobre les crítiques que en fa l’associació Autèntics Hotels d’Andorra (AHA) i l’acusació de què les dades que presenta el Ministeri sobre ocupació són falses, Camp ha tallat de soca-rel qualsevol sospita al respecte: “les dades les facilita estadística, hi ha dades de tot l’any, i n’hi ha de positives, i si mentim, mentim tots perquè els paràmetres són molt coincidents”. El ministre ha volgut aclarir la bona relació del seu ministeri amb el sector en contraposició amb l’AHA “treballem molt amb equip, i hi ha aquesta associació que sembla que no està en desacord només amb les dades, crec està en desacord amb tota la política turística que fa aquest govern i aquest ministeri”. Finalment, sobre els possibles motius de les discrepàncies al voltant de les dades d’ocupació turística, el ministre ha volgut treure ferro dient que “estem parlant de 15 hotels, un 8% dels hotels d’Andorra”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada