alvarezEl  ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha explicat que properament es cobrirà una plaça d’oncòleg a temps complet amb la qual cosa es millorarà la coordinació dels professionals que treballen en l’atenció d’aquesta malaltia i també en l’atenció al pacient. Ha recordat, també, que es treballa per potenciar la prevenció i que per tenir un servei de ràdioterapia cal una massa crítica suficient perquè el servei sigui, no només rendible, sinó de qualitat. També ha reconegut que cal una reflexió sobre el transport d’aquests malalts a l’exterior. Així ho ha posat en relleu a preguntes de la consellera del partit Socialdemòcrata Rosa Gili, sobre els recursos disponibles per a l’atenció oncològica. En la sessió de control al Govern del Consell General d’aquest dimarts també s’ha posat sobre la taula les tarifes de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns i el cessament de les emissions d’ATV al Pirineu.

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ha anunciat que properament, potser aquesta mateixa setmana, sortirà publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra un edicte per contractar un oncòleg a temps complet i que a més serà la persona que faci les tasques de coordinador de la unitat de tumors. Aquesta contractació, segons el titular de Salut, ha de servir per millorar l’atenció als pacients i també per una major coordinació entre els diferents professionals que intervenen en l’atenció a aquesta malaltia. Álvarez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta formulada per la consellera del partit Socialdemòcrata Rosa Gili sobre els recursos que es dediquen a l’atenció oncològica, durant la sessió de control del Consell General d’aquest dimarts.

El ministre ha respost que els recursos “són suficients” si bé ha admès que sempre es poden millorar i, en aquest sentit, ha recordat el treball que es duu a terme de manera conjunta entre el SAAS, la CASS i el Ministeri de Salut per millorar aquesta atenció i perquè es faci una feina multidisciplinar. Aquest treball, ha manifestat, no se centra només en l’atenció als malalts sinó també en la prevenció i ha reiterat la intenció, de cara a l’any que ve, d’impulsar el programa de cribatge del càncer de còlon. Gili ha mostrat la seva preocupació perquè no hi hagi certs recursos, com per exemple un psico-oncòleg, i també ha preguntat pel servei de radioteràpia. Sobre aquest darrer aspecte el ministre ha respost que si no hi ha una massa crítica suficient no és rendible i a més no és eficient i que, per tant, “es reconsiderarà” poder oferir aquest servei al país si bé ha manifestat que no és gaire partidari si no es pot oferir el “màxim de qualitat”.

Quant al transport dels pacients que han d’anar a França o Espanya a rebre el tractament, ha manifestat que en el procés d’anàlisi que s’està duent a terme aquest aspecte haurà de ser objecte  d’una “reflexió profunda”.

Emissions al Pirineu d’ATV
En la sessió de control al Govern celebrada aquest dimarts al Consell General també s’ha debatut sobre el fet que Andorra Televisió hagi deixat d’emetre al Pirineu. El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, ha manifestat a preguntes del conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi que aquestes emissions han suposat un cost de 674.345 euros en sis anys i que en les condicions actuals no es planteja tornar-les a recuperar. Ho ha justificat en el fet que des de Ràdio i Televisió d’Andorra s’ha potenciat Internet, en “l’elevat cost” que han tingut les emissions i que a més la qualitat de la imatge era “com a mínim millorable”. Naudi ha lamentat que es perdin aquestes emissions al Pirineu.

La gestió de la SDADV

A l’últim, també s’ha posat sobre la taula les tarifes de la Societat de Drets d’Autor i Drets Veïns (SDADV), a preguntes de la consellera d’SDP Sílvia Bonet. El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha manifestat que les tarifes es troben “a la banda baixa” de les societats col·lectives homòlogues i s’ha mostrat confiat que es pugui arribar a un acord amb les ràdios i amb els comuns i, en aquest sentit ha recordat que ja hi ha un acord amb els establiments turístics, bars i restaurants i que “més de 500 establiments” ja estan pagant el forfet que els correspon. També ha manifestat que la SDADV està negociant convenis amb les societats espanyola, portuguesa, francesa, del Regne Unit i dels Estats Units.

El conseller de Liberals d’Andorra Carles Naudi també s’ha interessat pel fet que no s’hagi fet una auditoria dels comptes de la societat a la qual cosa Camp ha respost que fins ara no es movien grans quantitats de diners, que es farà ja aquest any i ha recordat, però, que es feia “un control intern”.

Text: ANA

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada