El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha posat en relleu que l’intercanvi automàtic no “substitueix” l’intercanvi a la demanda i, per tant, aquestes dues modalitats conviuran ja que tal com ha destacat Cinca tenen “naturalesa diferent, vocacions diferents i maneres de portar-se a la pràctica diferents”. D’aquesta manera, la primera ha de servir per respondre “a demandes d’informacions puntuals” sobre obligats tributaris concrets, i l’automàtic és sobretot de dades de “forma més massiva i més genèrica”. D’aquesta manera ha volgut aclarir les diferents vies en què es treballa per aquest intercanvi automàtic, ja que d’una banda hi ha el conveni signat amb la UE la setmana passada i que s’haurà de sotmetre a votació del Consell General com a darrer tràmit, i l’intercanvi que estarà lligat al que exigeix l’OCDE. Paral·lelament, segons Cinca, Andorra treballa per adaptar la seva legislació a aquesta nova modalitat d’intercanvi automàtic, a través d’un projecte de llei que “s’està elaborant en aquests moments”.

Andorra i la Unió Europea van signar divendres de la setmana passada el conveni per a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha volgut aclarir aquest dimecres que l’intercanvi automàtic “no substitueix” l’intercanvi a la demanda i, per tant, aquestes dues modalitats conviuran ja que tal com ha destacat Cinca tenen “naturalesa diferent, vocacions diferents i maneres de portar-se a la pràctica diferents”. D’aquesta manera, la primera ha de servir per respondre “a demandes d’informacions puntuals “sobre obligats tributaris concrets i l’automàtic és sobretot de dades que es donen de “forma més massiva i més genèrica”.

D’aquesta manera, Cinca ha posat en relleu que una cosa és el conveni que s’ha signat amb la Unió Europea i que regula els termes “en què s’ha de dur a terme l’intercanvi entre els països de la Unió Europea i Andorra”, un acord, ha afegit, “d’acció recíproca” i que ha estat “concebut en els mateixos termes” que la Unió Europea ha signat amb altres estats tercers com Liechtenstein, San Marino o Suïssa. I l’altre tema és l’intercanvi que es farà sota el paraigües de l’OCDE i que en general s’haurà de fer en els mateixos termes que siguin vigents amb la UE, tot i que encara es treballa en certs canvis que ara s’estan acabant de definir. De fet, amb l’experiència dels països que abans aplicaran aquests paràmetres s’assentarà el “modus operandi” que hauran de seguir els altres estats, especialment els que aplicaran aquest intercanvi a partir del 2018 com Andorra.

De manera paral·lela, ha afegit Cinca, Andorra està adaptant la seva legislació a la nova modalitat d’intercanvi automàtic ja que tal com ha destacat “caldran modificacions legislatives”. És per això que ja es treballa en un projecte de llei que, segons el ministre, en els propers mesos s’acabarà de definir.

Cinca no ha volgut detallar exactament el que fixarà aquesta llei, així com tampoc què fixarà l’intercanvi automàtic amb la UE. Sobre la possibilitat que els comptes lligats a fons de pensions de no residents quedin exclosos, Cinca ha remarcat que no ho pot dir ja que seria “precipitat” però el que sí que és clar és que “s’ha de buscar la legislació que millor s’adapti” al país i que es trobi dins el marc dels convenis que el Principat ha de signar. El que sí que ha remarcat el ministre és que “la comunitat internacional” tendeix a homogeneïtzar al màxim els criteris que han de seguir els diferents països ja que el que es busca és “barrar el pas al blanqueig” de capitals i en especial aquells que puguin estar lligats al finaçament del terrorisme. Per tant, ha conclòs que qualsevol modificació legislativa ha “d’anar alineada” a aquests estàndars internacionals però amb la voluntat de “continuar sent una plaça competitiva”.

A l’últim, pel que fa a la possibilitat de legislar la retirada de diners en efectiu en matèria antiblanqueig, Cinca ha dit que el país “ha d’estar atent” a les mesures que es van impulsant a nivell internacional i en aquest sentit, ha posat en relleu que ja se n’han anat prenent, com ara el de la declaració a la frontera dels imports superiors a 10.000 euros. Una mesura, ha dit, que és “molt significativa i de molt calat”. 

Text: ANA; Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada