esteveEl ministre de Cultura, Albert Esteve, ha explicat aquest dilluns al matí que la proposta de modificació de la Llei del Patrimoni Cultural que presentaran els comuns alentirà l’aprovació dels entorns de protecció dels Béns d’Interès Cultural (BIC). Així, Esteve ha recordat que des de l’entrada en vigor de la Llei l’any 2003 només s’han aprovat nou entorns, i que actualment s’està treballant en sis més que tenen el preprojecte fet, sense tenir en compte els altres 20 que estan en diferents estadis. Per això, ha reconegut que pot entendre el neguit i la preocupació dels comuns,i ha recordat que fer els entorns és molt complicat, ja que hi ha molta feina prèvia en què intervenen diferents especialistes, com ara historiadors o arqueòlegs.

Aquesta proposició de llei que presentaran els comuns ‘retardarà el procés d’aprovació dels entorns’ en què treballen el Govern i els comuns, ha afirmat el ministre, referint-se a la necessitat de col·laboració que hi ha d’haver entre les diferents administracions. I és que el ministre ha posat en relleu el fet que cada entorn és diferent, mentre que la proposta de modificació que plantegen els comuns és ‘un text global’. Tot i així, Esteve ha reconegut que entén el neguit que mostren els comuns, ja que des de l’aprovació de la Llei l’any 2003 ‘només s’han aprovat nou entorns’. No obstant, el ministre ha recordat que és una tasca difícil, per la complexitat de l’estudi, i que estan intentant millorar el procés per tal d’agilitzar-ne l’aprovació abans que acabi la legislatura, almenys dels que tenen en marxa.

Exactament, els entorns que s’estan fent, i que estan en ‘mans dels comuns’ se situen a Sant Julià de Lòria i són l’església de Sant Esteve de Bixessarri, Sant Serni de Nagol i l’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà de Lòria; i els altres tres a Encamp: Sant Marc i Santa Maria, l’església i comunidor de Santa Eulàlia i el conjunt arquitectònic de Sant Romà de les Bons. També hi ha 20 entorns més, ‘que estan en diferents estadis’.

De totes maneres, el ministre ha reconegut que els comuns no el van avisar de la redacció d’aquesta proposta de modificació de la Llei, i que se’n va assabentar un cop ja estava redactada i per ser aprovada en sessió de consell dels comuns. Finalment el ministre ha dit que ‘no pot ser que el Govern proposi i el comú disposi’, però s’ha mostrat optimista amb el procés dels sis entorns que s’estan fent i ha conclòs dient que ‘si hi ha bona col·laboració amb els comuns podrien estar aprovats abans que acabi la legislatura, l’any 2014.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada