El ministre d’Afers Exteriors participa a la XV Cimera de caps d’estat i de Govern de la Francofonia

francofonia

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya,acompanyat de la directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Gemma Cano, i de l’ambaixadora d’Andorra a França, Maria Ubach, ha assistit a la XVa Cimera de Caps d’Estat i de Govern que ha tingut lloc a Dakar (República del Senegal). El tema de la Cimera, escollit per Senegal, ha estat Dones i Joves a la Francofonia: vectors de pau, actors de desenvolupament.

 Durant la Cimera els estats membres han adoptat la Declaració de Dakar, que determina el full de ruta que durà a terme la Francofonia durant els dos propers anys, així com nou resolucions sobre les situacions de crisi i sortida de crisi i de consolidació de la pau en l’espai francòfon, sobre el terrorisme i sobre l’epidèmia del virus Ebola, entre altres.

Els estats membres han designat la nova secretaria general, la canadenca Michaëlle Jean, que substituirà a Abdou Diouf, antic president de Senegal que ha realitzat un mandat de 12 anys al capdavant de l’Organització Internacional de la Francofonia. La tasca d’Abdou Diouf ha estat altament apreciada per tots els Estats membres, ja que ha posicionat l’OIF com un organisme internacional exemplar en l’escena internacional, defensor dels valors de la democràcia, dels drets humans i de l’estat de dret. Diouf també ha dut a terme esforços per defensar la utilització de la llengua francesa sempre en un context de promoció de la diversitat lingüística. Aquest és el primer cop que aquest organisme serà liderat per una dona.

Durant la Cimera, els estats membres han decidit l’entrada de Mèxic, Costa Rica i Kosovo en qualitat d’Estats observadors. L’Organització Internacional de la Francofonia és un organisme que acull 57 Estats i Governs i 23 estats observadors els quals tenen com a base la llengua francesa i la defensa els valors relatius a la defensa dels drets humans i la democràcia.

Durant la Cimera, el ministre Saboya destacat en la seva intervenció els valors de l’OIF lligats a la pau, la democràcia i l’estat de dret i s’ha felicitat l’adopció de l’estratègia econòmica de la francofonia, que pretén ser un instrument per promoure una governança econòmica i fiscal sana i eficaç. Aquesta estratègia s’alinea de manera natural amb la política d’obertura econòmica impulsada durant la present legislatura. Així mateix, Saboya ha fet palesa la perspectiva d’accés almercat interior tenint en compte un equilibri amb el respecte de les especificitats andorranes. 

 D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors ha manifestat que l’acció d’Andorra en les diferents organitzacions internacionals es basa en la promoció de l’educació per una ciutadania democràtica, valors compartits amb l’OIF. També ha remarcat que un dels grans reptes per als propers anys és la lluita contra el canvi climàtic, un àmbit en el qual Andorra està duent a terme accions específiques de sensibilització de la població per tal de reduir l’impacte sobre el medi ambient.

Aprofitant la seva estada a Dakar, el ministre ha tingut trobades bilaterals amb el ministre d’Afers Exteriors i Europeus de Luxemburg, Jean Asselborn, amb qui ha parlat sobre l’aproximació d’Andorra a la Unió Europea, així com amb el sotssecretari de Relacions Exteriors de Mèxic, Carlos Alberto de Icaza González, i amb la ministra de Cultura de Costa Rica, Elisabet Fonseca, amb qui ha tractat temes relacionats amb la preparació de la propera Cimera Iberoamericana que tindrà lloc a Veracruz (Mèxic) els 8 i 9 de desembre. 

TOTES LES NOTÍCIES