El  Ministeri de Justícia espanyol promourà una reforma del Codi Penal per “evitar que quedin impunes” casos com el d’Óscar Bautista García, el ciclista que va morir atropellat a Toledo per un camioner que va envair el voral. La vídua de la víctima, la urgellenca Anna González López, ha estat rebuda aquest dijous pel ministre Rafael Catalá, que ha anunciat que l’executiu estatal iniciarà la tramitació per modificar novament el Codi Penal i tipificar com a delicte els casos greus d’atropellament per negligència. González ha lliurat a Catalá les 188.000 signatures que ha recollit a la plataforma change.org, amb el lema ‘#porunaleyjusta’,

El ministre ha matisat que la reforma no serà immediata i que no garanteixen que compleixi amb totes les reclamacions de la campanya impulsada per la veïna de la Seu. Tot i això, Catalá ha explicat que les properes setmanes ja començaran a treballar en el canvi legal, que es vincularà a d’altres propostes o peticions de canvi. Això farà que la preparació de les modificacions s’allargui durant l’actual legislatura. En tot cas, González s’ha mostrat satisfeta que la proposta segueixi avançant en l’àmbit polític i ha agraït el suport de totes les formacions parlamentàries, institucions, càrrecs electes, entitats, col·lectius, particulars i mitjans que fins ara s’han fet ressò del cas.

La intenció expressada per Rafael Catalá és que, quan un conductor faci una infracció de les tipificades com a greus en la normativa de trànsit i se’n derivi un accident amb resultat de mort o lesions greus, els jutges hagin de qualificar la conducta d’imprudència greu, cosa que pot comportar penes de fins a quatre anys de presó. Cal recordar que la principal queixa dels signants és el fet que la darrera modificació del Codi Penal per part del PP va deixar de tipificar com a delicte aquestes i d’altres negligències al volant, cosa que explica que la jutge encarregada del cas descartés processar el camioner que va atropellar Óscar. A les víctimes només els queda la via civil per reclamar, molt més costosa econòmicament. El principal obstacle ara per ara és que el PP accepti rectificar aquest punt que van impulsar ells mateixos.

El ministre també s’ha compromès a incloure en la reforma “un nou tipus penal que castigui la fugida del lloc de l’accident, encara que la víctima hagi mort”, com va ser el cas de l’accident que va originar la campanya. El delicte d’omissió d’auxili que figura al Codi Penal no serveix per a aquests casos perquè, segons la jurisprudència del Tribunal Suprem aplicada en el cas d’Óscar, si la víctima estava morta ja no necessitava aquest auxili. Una situació que Anna González ha denunciat des de l’inici de la campanya per la seva absurditat.

Text i foto: Ràdio Seu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada