El mes de juliol registra 28 dies per sobre dels 30ºC a Sant Julià

temperaturaEl mes de juliol ha vingut marcat per la persistència de l’anticicló centreeuropeu que ha afavorit les invasions d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica durant els primers 15 dies del mes. A partir del dia 16, la presència d’una pertorbació al sud de les Illes Britàniques va provocar el pas de línies d’inestabilitat, que van permetre la formació de les tempestes de tarda que han fet que la pluviometria d’aquest mes hagi assolit valors propers o superiors als normals per l’època de l’any. A partir del dia 21, la temperatura es va anar normalitzant coincidint amb el pas d’un front fred que va lliscar per sobre dels Pirineus i va afavorir el desenvolupament de nuclis tempestuosos extremadament intensos. Per acabar el mes, els dies 30 i 31 ens va afectar un sistema frontal molt actiu que va provocar un notable descens de les temperatures i precipitacions abundants arreu del país.

Temperatura

La temperatura d’aquest mes de juliol s’ha caracteritzat per ser persistentment càlides que han provocat 2 onades de calor. La primera es va produir del dia 6 al dia 8, quan es va arribar als 36ºC a l’estació del Roc de St. Pere (Andorra la Vella) i als 37,7ºC a la Borda Vidal (St. Julià de Lòria). La segona onada de calor, més llarga, va tenir lloc durant els dies 14 i 18, quan es va arribar als 35ºC al Roc de St. Pere i als 36,1ºC a la Borda Vidal. Per altra part, s’ha de destacar que a la Borda Vidal s’han registrat 28 dies amb temperatures màximes per sobre dels 30ºC. A la següent taula es mostren els valors mitjans d’algunes de les estacions meteorològiques del Principat comparada amb la mitjana climàtica del període de referència.

Així l’anomalia de temperatura mitjana ha resultat molt càlida a cotes inferiors als 2.300 metres aproximadament amb valors d’anomalia superiors als 3 i 4ºC. Per sobre d’aquesta alçada la temperatura mitjana es pot considerar càlida amb anomalies superiors als 2ºC. Aquests valors són dels més alts registrats a Andorra durant un mes de juliol. En concret, a l’estació de Central (FEDA) la temperatura mitjana d’aquest juliol, ha superat la mitjana climàtica del mes de juliol pel període de referència 1971‐2000 en +3,8 ºC, fet que situa aquest mes com el més càlid des de l’any 1935 d’ençà que es van iniciar les mesures a l’estació, seguit pel 1994 (anomalia de +3,1 ºC) i el 1950 (anomalia de +2,6 ºC). Tot i la persistència de les altes temperatures en aquesta estació, no s’ha superat cap rècord absolut de temperatura màxima, ja que els 34 ºC d’enguany (dia 7) no superen els 39 ºC de l’any 1994.

Precipitació

Quant a la precipitació, el mes de juliol ha registrat una pluviometria molt irregular degut al caràcter tempestuós de la majoria dels episodis de precipitació. Amb valors absoluts, el mes es pot qualificar de plujós, encara que la precipitació ha estat concentrada a la segona part del mes. La manca clara de precipitacions, les humitats molt baixes i les altes temperatures van provocar que durant la primera quinzena el risc d’incendi fós extrem en algunes zones d’Andorra. Durant la segona quinzena, però, s’han comptabilitzat fins a 9 dies de precipitació. Gairebé la totalitat de la pluja registrada durant aquest mes de juliol s’ha acumulat durant els dies 21, 30 i 31 de juliol. Precisament, el dia 21 serà recordat per la forta tempesta que va afectar la zona de Claror provocant desbordaments de rius a Sant Julià de Lòria i la Vall del Madriu. Les acumulacions totals de pluja representen entre un 130 i 170 % del que seria habitual per aquest mes. Destacar, per exemple l’estació del Bony de les Neres on la precipitació mitjana d’un mes de juliol és de 78 mm i enguany s’han registrat 126 mm dels quals 114 mm (90%) es van acumular durant aquests 3 dies (per exemple, 50 mm el dia 30).

Text i gràfics: CENMA

TOTES LES NOTÍCIES