“El menú”, de Mark Mylod

La pel·lícula americana “El menú” del britànic Mark Mylod ens presenta diversos convidats que arriben en vaixell a un restaurant selecte en una illa privada per a degustar un menú exquisit de mans d’un dels restauradors més cèlebres, Julian Slowik (Ralph Fiennes). L’experiència gastronòmica s’anirà enrarint de mica en mica amb sortides de to i accions escabroses enmig de la perplexitat general. Sorprèn l’actuació d’un personatge tant carismàtic com sinistre a càrrec de l’actor britànic Ralph Fiennes, líder embogit, envoltat d’un equip d’acòlits fanatitzats a la cuina, com una secta foodie.

En el repartiment destaca Anya Taylor-Joy com a Margot Mills, una imprevista convidada, acompanyant d’última hora d’un seguidor entusiasmat fins a la veneració de l’art del xef Julian, Tyler (Nicholas Hoult), que esdevindrà una protagonista d’excepció. També trobem John Leguizamo interpretant un actor famós en caiguda lliure, George Díaz, que es troba separant-se de la seva companya enmig de l’àpat. El repartiment el conformen també gent com l’asiàtica Hong Sau, maître del restaurant i mà dreta de Julian, o Janet McTeer com a crítica gastronòmica que va enlairar a la fama a Julian amb les seves ressenyes temps enrere.

La trama d’un últim sopar organitzat per un xef ressentit amb el món de rics, esnobs i vells clients fixes que no han valorat el seu art culinari, tot i alguna escadussera idea d’àcida crítica social, resulta inofensiva i pobre. I és que no funciona ni com a film de terror i suspens ni com a comèdia sarcàstica i corrosiva. A més, la idea de l’illa, l’isolament col·lectiu, els comensals triats que no es coneixen entre elles per a ser castigats o la idea d’un demiürg psicòpata i venjatiu, ens porta al clàssic literari “Deu negrets/i aleshores no en quedà cap” d’Agatha Christie.

TOTES LES NOTÍCIES