El maig ha estat càlid i sec a Catalunya

El  període s’ha de qualificar de termomètricament càlid, a excepció del sud de l’Alt Penedès, del front marítim del Baix Penedès, del Garraf i del Tarragonès i punts del Prelitoral, on el mes ha estat normal

El maig ha estat sec a Catalunya, i molt sec a àmplies zones de la depressió Central i del quadrant nord-est, punts del litoral Central i extrem sud del país.

La meteorologia del maig ha estat marcada per un flux zonal (vent de l’oest en altura) durant els dos primers terços del mes, i una dorsal anticiclònica que va afectar Catalunya l’últim terç de maig. Les configuracions ciclòniques arribaven molt desgastades a Catalunya, especialment a la meitat est del país, mentre que la situació anticiclònica va provocar un episodi de calor entre els dies 24 i 26 de maig.  Aquest panorama meteorològic ha causat un maig càlid i sec a Catalunya.  
 
El flux zonal que va predominar entre els dies 1 i 15 de maig va afavorir el pas de diversos sistemes frontals que van anar deixant quantitats minses a Catalunya, si bé caldria destacar el que ens va afectar els dies 10 i 11. Les quantitats més abundants es van concentrar a les comarques del Pirineu i Prepirineu occidental (com correspon al tipus de situació de sud-oest), amb més de 20 mm a tot el sector i alguns màxims clarament superiors als 50 mm, caiguts tant en forma de pluja persistent com en forma de tempestes més locals.
 
·         La precipitació més destacada registrada a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM), gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), van ser els 91,2 mm registrats a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà, els 73,3 mm a Viu de Llevata (XOM), a l’Alta Ribagorça, els 66,1 mm al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça) i els 64,6 mm a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça.
 
·         La precipitació va ser puntualment intensa a diversos sectors del país, però en general en forma de xàfecs molt breus, de manera que cap estació no va arribar a recollir més de 20 mm en 30 minuts. Això sí, diverses estacions de la XEMA van registrar més de 2 mm en 1 minut, destacant les següents quantitats: 4,0 mm en un minut a Raimat (el Segrià) o 3,0 mm en un minut a Constantí (el Tarragonès).
 
·         L’activitat elèctrica va ser especialment destacada durant el dia 11, amb 642 llamps núvol-terra registrats a Catalunya per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques gestionada pel SMC.
 
·         La neu va afectar les parts més elevades (2.400 m – 2.600 m) del vessant sud del Pirineu occidental, destacant els 27 cm a Espot (2.519 m) i Boí (2.535 m).
 
Sistema frontal els dies 18 i 19 de maig
 
Un sistema frontal va creuar el principat els dies 18 i 19 de maig, provocant un episodi de precipitació. En general va acumular quantitats minses o poc abundants (menys de 20 mm), amb l’excepció del Pirineu més oriental i alguns punts de la Ribera d’Ebre.
 
·         La precipitació acumulada a les estacions gestionades per l’SMC van ser els 50,4 mm de Molló – Fabert (el Ripollès) o els 33,0 mm de Núria (1.971 m), també al Ripollès.
 
·         Les tempestes van ser intenses i cal destacar els 2,8 mm en un minut que es van registrar a Molló – Fabert.
 
·         Al Pirineu, la neu va anar baixant de cota, des dels 2.500-2.600 m del principi fins a 1.400-1.800 m, destacant els 8 cm a Boí (2.535 m) o els 6 cm a Espot (2.519 m) i Salòria (2.451 m), al Pallars Sobirà.
 
Temperatura alta del 24 al 28 de maig
 
Una dorsal anticiclònica acompanyada d’aire molt càlid procedent del continent africà va provocar un episodi de calor entre els dies 24 i 28 de maig. La calor va ser especialment intensa el dia 25, quan la màxima va superar els 30 °C a tot l’interior i a bona part del prelitoral i fins i tot els 35 °C a punts del Segrià i de la Ribera d’Ebre.
 
·         Només 2 de les 137 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van superar la seva màxima absoluta de maig, ambdues al Segrià: Gimenells (34,5 °C) i Alguaire (33,8 °C). A la ciutat de Lleida, diversos observatoris van superar els 35 °C, essent en alguns casos la més alta en un mes de maig.
 
·         De totes maneres, al conjunt del país no es van superar rècords de calor de maig perquè recentment hi ha hagut episodis clarament més calorosos, com ara el 13-14 de maig de 2015, 27-29 de maig de 2006 o 28-31 de maig de 2001, entre d’altres.

Pertorbació del 29 al 31

Un front procedent del sud-oest de la península Ibèrica es va aprofundir al sud de França. Al llarg del dia 29 la precipitació va afectar la meitat nord del territori, mentre que els dies 30 i 31 els ruixats i tempestes es van concentrar al terç nord especialment al Pirineu i al Prepirineu.

Les quantitats més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser els 31,8 mm a Bonaigua (2.266 m), al Pallars Sobirà, els 29,3 mm a Certascan (2.400 m) i els 26,0 mm de Sant Joan de Toran (la Val d’Aran).
 
Maig càlid a Catalunya
 
El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid, a excepció del sud de l’Alt Penedès, front marítim del Baix Penedès, del Garraf i del Tarragonès i punts del Prelitoral, on el mes ha estat normal (figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques són fruit del flux zonal que va dominar les capes mitjanes de la troposfera durant gran part del mes inhibint els fluxos freds d’altes latituds. A més, cal destacar la temperatura elevada provocada per la dorsal anticiclònica que va afectar Catalunya durant el últim terç del mes.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’abril respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’abril pel període de referència 1961-1990) que han estat superiors a +2,5 °C a les estacions de la XEMA.

TOTES LES NOTÍCIES