El llindar de delicte fiscal serà de 75.000 euros sempre que sigui almenys un 5% de la quota tributària

El  debat en comissió de la modificació del Codi Penal que té com a objectiu tipificar per primera vegada el delicte fiscal i que s’aprovarà aquest dijous ha permès introduir canvis substancials en el llindar del delicte. Si inicialment s’establia en 50.000 euros, finalment s’ha acordat per unanimitat que sigui de 75.000 euros, i s’ha afegit una nova condició: que l’import representi almenys un 5% de la quota tributària exigible, per no penalitzar els obligats tributaris que puguin haver comès alguna omissió involuntària. Així ho ha explicat aquest dimecres la consellera general demòcrata Maria Martissella, que ha assegurat que la tipificació d’aquest delicte és un gran avenç per al país en el camí cap a l’homologació internacional. D’altra banda, també ha anunciat que en el debat de les esmenes també s’han endurit les mesures per fer front al delicte de contraban. Pel que fa a la llei de l’allotjament turístic, que també es votarà aquest dijous, DA considera, en canvi, que les posicions entre les diferents forces polítiques són molt distants, de manera que no s’ha arribat a un consens. El conseller general Carles Jordana ha lamentat que tant el grup liberal com el PS “no els interessa fer canvis substancials”. En canvi, Jordana creu que és una llei “valenta” i que és necessària per poder fer front al desgavell que hi ha en l’àmbit dels pisos turístics. El principal canvi que s’ha fet durant el debat en comissió és l’enduriment del llindar que obligarà a què un bloc passi d’ús residencial a turístic. Inicialment eren els edificis amb més d’un 75% dels pisos dedicats a ús turístic, i finalment serà del 50%, tot i que aquest nou percentatge no s’aplicarà fins d’aquí a un any.

El Consell General aprovarà aquest dijous una modificació del Codi Penal per incloure per primera vegada la tipificació del delicte fiscal. El canvi més substancial que hi ha hagut en el debat en comissió és que s’apuja el llindar econòmic a partir del qual serà considerat evasió fiscal de 50.000 a 75.000 euros. A més, a demanda del grup parlamentari liberal, s’estableix una nova condició: que l’import representi almenys a un 5% de la quota tributària exigible, per no penalitzar els obligats tributaris que puguin haver comès alguna omissió involuntària. Pel que fa al llindar agreujat, es manté en 150.000 euros, però també s’afegeix la condició del 5% de la quota tributària, a més del supòsit ja existent que els fets s’hagin comès en el si d’una organització criminal.

La modificació del Codi Penal també inclou una modificació del delicte de contraban per tal d’ampliar-lo a tot tipus de béns més enllà del tabac. En el debat de les esmenes, a més, s’ha aprovat una aportació de DA per endurir la lluita contra aquest delicte, de manera que si fins ara només es podia cometre a la zona duanera, a partir d’ara s’estendrà a tot el territori. I, a més, se suprimeix la contravenció penal, que fins ara s’establia per a imports entre 6.000 i 20.000 euros. Amb l’aprovació de la llei, fins a 6.000 euros continuarà sent una sanció administrativa i, a partir d’aquesta, xifra serà penal.

La consellera general demòcrata, Maria Martissella, ha assegurat que l’aprovació d’aquesta llei serà un gran avenç en el marc de l’homologació d’Andorra als estàndards internacionals, i ha afegit que s’ha fet un bon treball en comissió. Pel que fa al fet que finalment s’hagi eliminat la modificació sobre les intervencions de les comunicacions en delictes menors, Martissella ha dit que van decidir retirar l’esmena que tenia com a objectiu modificar aquesta qüestió, “no perquè no creguem que no s’han d’acotar les escoltes”, sinó perquè “no volíem que el debat sobre aquest tema camuflés el debat sobre el delicte fiscal”. La consellera ha afegit que “el debat és necessari, perquè s’han d’agilitzar els procediments per delictes com la violència de gènere o la llibertat sexual, però entenem que ara no tocava”. Per tant, ha assegurat que durant el pròxim període de sessions es farà una reflexió profunda sobre el Codi de procediment penal, per modificar el tema de les escoltes o d’altres aspectes que s’hagin de revisar.

La llei de l’allotjament turístic, sense consens

D’altra banda, el grup parlamentari demòcrata també ha volgut explicar el seu posicionament sobre el projecte de llei de l’allotjament turístic, que igualment es vota aquest dijous. El conseller general Carles Jordana ha lamentat que no s’hagi pogut arribar a un consens, i considera que les reserves d’esmena que s’han presentat “són bàsicament polítiques”. A més, ha criticat la “posició immobilista” del grup liberal en assegurar que “no hi ha problemàtica”. Jordana ha assegurat que la llei és necessària perquè “hi ha un descontrol important” en l’àmbit dels pisos turístics, sobretot en aquelles promocions que no es van poder vendre a causa de la crisi.

Així, en el cas del percentatge d’un immoble destinat a pisos turístics a partir del qual s’hauria de fer un canvi d’ús, i que inicialment el Govern el va situar en el 75%, Jordana ha explicat que el grup liberal volia eliminar aquesta obligació, el PS la volia apujar fins al 90% i SDP rebaixar-la fins al 50%, que és la que finalment s’ha optat. Amb aquesta mesura es vol endurir encara més el control dels pisos turístics il·legals, per una qüestió de seguretat i perquè no afecti la normal convivència d’una comunitat de propietaris. De moment, durant el primer any d’aplicació de la llei només es farà complir per als blocs amb més d’un 75% de pisos destinats a turistes, i serà després d’aquesta moratòria que també s’obligarà a passar tot l’immoble d’ús residencial a turístic només amb el 50% dedicat a aquesta activitat. Jordana també ha recordat que aquelles comunitats que ho acordin podran prohibir en els estatuts l’ús turístic dels habitatges.

ANA

TOTES LES NOTÍCIES