El llibre ‘Dret processal civil del Principat d’Andorra’ servirà d’eina de consulta per a professionals i estudiants

La Universitat d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà han presentat aquest dimarts el llibre Dret processal civil del Principat d’Andorra, que fa realitat un encàrrec de fa més de deu anys del professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Puig-Ferriol i que recull les lleis i la jurisprudència apareguda en aquest àmbit fins al 2010. Segons ha indicat la coordinadora de l’obra, Carmen Navarro, el llibre vol servir com a eina de consulta tant per a professionals com per a estudiants i interessats en la matèria. Per fer accessible al màxim la publicació, s’ha editat per primer cop en format de llibre digital per ser consultat a través d’ordinadors i dispositius mòbils.

El llibre Dret processal civil del Principat d’Andorra s’ha presentat aquest dimarts en suport paper i també, per primera vegada, en format digital per fer més accessible la seva consulta als professionals i interessats en la matèria, ja sigui a les llibreries o biblioteques com a través d’ordinadors i dispositius mòbils. L’objectiu, segons ha explicat la coordinadora de l’obra, Carmen Navarro, és recollir totes les lleis i sentències que han creat jurisprudència en aquest àmbit perquè serveixi com a ‘eina de consulta’.

Segons la professora de dret processal, no ha estat fàcil de coordinar aquesta publicació ja que a Andorra no hi ha una llei processal civil, sinó que s’han hagut de basar en lleis disperses i antigues i amb les sentències que han sentat jurisprudència; un fet que ha complicat especialment la recopilació de la informació. El resultat és l’embrió d’un encàrrec que fa més de deu anys va fer el catedràtic Lluís Puig-Ferriol del que havia de ser ‘el manual de referència del Postgrau de dret andorrà’, ha explicat Navarro. Amb tot, la coordinadora espera que sigui d’utilitat ja que conté tota la jurisprudència actualitzada fins al 2010.

Aquest llibre és el setè de la col·lecció de títols Dret andorrà, que vol oferir les bases dels diferents àmbits del dret del Principat i està realitzada per professionals que participen al Postgrau iniciat l’any 2000 a la Universitat d’Andorra (UdA). Les publicacions serveixen com a materials didàctics d’aquest curs que pretén apropar als estudiants de dret que vénen de fora ‘les especificitats del nostre país’, ha manifestat la directora de l’extensió universitària de l’UdA, Montserrat Casalprim.

Pel que fa a la situació del dret processal civil, Navarro ha afirmat que li consta que fa temps que s’està pensant en fer una llei que reguli el procés, de la mateixa manera que n’hi ha una que ho fa en el dret penal. Segons ha manifestat, ‘el dret civil està absolutament dispers en decrets que, en alguns casos, són centenaris’. Una dificultat que es veu solventada per la jurisprudència sorgida a partir d’algunes sentències, ha considerat, però ‘inexorablement el canvi ha de passar per una llei de procediment civil’, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.