El jove economista de Harvard, Benjamin Golub, guanya el premi internacional d’Economia Calvó-Armengol

 

El jove professor d’economia de la Universitat de Harvard, Benjamin Golub, ha guanyat el sisè Premi Internacional d’Economia Calvó-Armengol que atorga la Barcelona Graduate School of Economics i el Govern d’Andorra. Golub ha estat Junior Fellow a la Harvard Society i Premi d’Economia, Història i Política a Harvard i al MIT, a més de professor visitant a la Universitat de Pennsilvània. Golub va llicenciar-se en matemàtiques a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) el 2007 i va obtenir el doctorat a la Graduate School of Business de la Universitat de Stanford el 2012.

Benjamin Golub recollirà el premi la primavera de l’any 2020 en una cerimònia de lliurament a Andorra. El premi inclou una dotació en metàl·lic de 30.000 euros. El jurat del premi Calvó-Armengol, format pels professors Salvador Barberà, Marianne Bertrand, Antonio Cabrales i Joel Sobel, ha guardonat Benjamin Golub pel seu estudi de les xarxes econòmiques, que aborda la manera com l’estructura de les connexions socials determina les opinions i comportaments de les persones. El seu treball explora com les distribucions del poder i les connexions socials fan que una societat pugui arribar a una opinió consensuada sobre un tema determinat, com ara el canvi climàtic, el valor de les vacunes o la política exterior, i en quines circumstàncies aquest consens serà encertat.

El premi Internacional Calvó-Armengol s’atorga cada dos anys a un recercador en economia, o altres ciències socials, de menys de 40 anys, que hagi contribuït a la comprensió de les estructures socials i les seves implicacions en les interaccions econòmiques. L’economista guardonada en la primera edició del premi, Esther Duflo (MIT) ha estat condecorada enguany amb el Premi Nobel d’Economia, convertint-se en la persona més jove que mai ha rebut aquest guardó i la segona dona que l’obté. Els guanyadors de les edicions anteriors del premi són els investigadors de Harvard Roland Fryer (2012) i Raj Chetty (2014), el professor d’Standford Matthew Gentzkow (2016), i en la darrera edició de 2018 el premi va recaure en l’economista Melissa Dell de la Universitat de Harvard.

El guardó va néixer com a homenatge a l’economista Antoni Calvó-Armengol mort l’any 2007 a l’edat de 37 anys. Calvó, originari d’Andorra, va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona GSE, i va deixar contribucions acadèmiques molt destacades en l’àmbit de l’economia social.