jaciment-2El Jaciment de la Roureda de la Margineda ha obert aquest divendres les seves portes durant el matí per oferir visites guiades en el marc del Dia mundial del Turisme. L’historiador de direcció d’Arxius i Recerca del Comú d’Andorra la Vella, Joan Lluís Ayala, ha estat l’encarregat de fer de guia i ha valorat la possibilitat d’obrir aquesta part del patrimoni als visitants locals i estrangers per donar-lo a conèixer. ‘Molta gent d’Andorra ho desconeix’, ha reconegut, i per això ha celebrat que en moments puntuals com aquest divendres es pugui apropar al públic. Ayala ha indicat que mentre hi ha algunes estances de les quals s’ha pogut determinar l’ús, d’altres encara estan per interpretar i ha considerat aquest aspecte la prioritat abans d’obrir altres àrees d’excavació. Els visitants han quedat satisfets per l’experiència i han reconegut la feina feta en la descoberta d’aquest jaciment, segons han explicat una parella resident al Principat.

Des de les 10 fins les 15 hores el Jaciment de la Roureda de la Margineda, pertanyent a les restes del Castell de Sant Vicenç, ha obert les seves portes al públic per donar-se a conèixer entre els turistes i els mateixos andorrans i residents. Amb motiu del Dia mundial del Turisme, l’historiador Joan Lluís Ayala, ha acompanyat els visitants a través dels diferents departaments per explicar la història d’aquesta troballa.

Ayala ha recordat que es tracta d’una excavació molt recent, del 2007, però que representa ‘un moment cabdal d’Andorra’ en el qual es va començar a establir un equilibri entre el poder eclesiàstic i els comtes que s’ha mantingut fins e l’actualitat amb el coprincipat.

L’historiador ha indicat que amb la documentació que es té del moment històric que representa i les troballes arqueològiques hi ha algunes estances que s’han pogut interpretar amb alguns utensilis trobats però d’altres encara estan per definir. És, ha dit, ‘una nova peça d’un trencaclosques’ .

L’objectiu d’aquestes portes obertes és també crear una ‘sensibilitat social’ en la població perquè vegi les restes arqueològiques com un patrimoni del país que cal explorar i difondre, ha indicat Ayala. De fet, dels 4.000 metres quadrats de terreny que té la zona del castell, se n’han excavat uns 1.400. Per tant, ha afegit, segur que n’hi ha de susceptibles a trobar més restes però suposa una inversió important i per això es prioritza la interpretació per determinar el lligam entre el jaciment i l’església de Sant Vicenç.

Els visitants han valorat la possibilitat de conèixer el jaciment i han sortit contents per les dimensions del mateix i les estances que s’han restaurat. Tot i així, alguns n’han sortit amb les seves pròpies teories sobre l’ús d’aquestes habitacions. ‘La sala rodona és una sala de visita més que una església’, ha apuntat un dels visitants del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada