transpirinencFins a 26 comunicacions es presentaran en el IX Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, que se celebrarà aquest cap de setmana, dies 1, 2 i 3 d’octubre, al comú andorrà de Canillo sota el títol “Contraban d’idees. Contagi, innovació i dissidència a través del Pirineu”. Els organitzadors de l’activitat, la Societat Andorrana de Ciències, el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, el Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Institut Ramon Muntaner, han explicat que aquest cop es vol estudiar els Pirineus “com a espai per al flux de les idees, els diferents mitjans emprats per a la seva difusió o els personatges que han tingut més incidència en aquests processos”. Així mateix també es pretén “copsar com aquest fenomen ha marcat el dia a dia dels diferents territoris pirinencs i, des de l’actualitat, valorar el triomf o el fracàs dels diferents corrents i moviments”, segons els mateixos organitzadors.

Aquest col·loqui s’estructura en tres àmbits: Eines, mitjans i espais: diaris, llibres, migracions, fires, ateneus i casinos, on es pretén analitzar com les diferents idees es transmeten en diferents formats i espais que van evolucionant; Els portadors de les idees: biografies i prosopografies, l’objectiu d’aquest àmbit és aprofundir en l’estudi de la vida i obra de personatges o grups socials que han circulat d’una banda a l’altra d’aquestes muntanyes, i La incidència del pas de les idees en el dia a dia, aquí es vol estudiar la incidència de les idees en l’evolució ideològica, econòmica i social de la població pirinenca.

El Col·loqui s’inaugurarà aquest divendres 2 d’octubre amb la conferència “La Real Sociedad Bascongada de Amigos del País: bones idees per a un mal moment històric… que encara perdura”, que anirà a càrrec de Xabier Kerexeta, de Kalegoi: kultura ondare i membre de l’Eusko Ikaskuntza-Societat d’Estudis Bascos. Pel que fa a les ponències marc dels àmbits 1 i 2 les pronunciaran, respectivament, Alexandra Capdevila, del Centre d’Estudis Vilassarencs, amb la ponència “Els Pirineus a l’època moderna: Una via de penetració d’homes i d’idees subversives”, i Maria Jesús Lluelles, de la Universitat d’Andorra, amb “Impactes de la immigració a Andorra”, i Claude Benet, del CALL-Centre Andorrà de Llengües, amb “De fora vingueren i d’ells tant aprenguérem”. Quant a l’àmbit 3, s’estructurarà al voltant d’una taula rodona amb la participació de l’ex-ministre de Cultura d’Andorra, Pere Canturri, i de Pere Porta, representant d’IDAPA-Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran. Hi haurà un aspecte més pràctic i lúdic amb un taller, un concert i una sortida cultural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada