iogurt

El iogurt és un producte de consistència semisòlida, que procedeix de la llet, habitualment de vaca, que ha estat sotmesa a un procés de fermentació. A través d’aquest procés, la lactosa (sucre propi de la llet) passa a ser àcid làctic per la qual cosa les proteïnes de la llet es coagulen i els greixos i les proteïnes es predigereixen, transformant-se en components més fàcilment digeribles pel nostre organisme.

De gust lleugerament àcid, el iougurt conté proteïnes d’alt nivell biològic. D’entre els seus components cal resaltar, però, el calci, les vitamines del grup B i les vitamines liposolubles A i D. Quant al contingut greixós, aquest dependrà de si es tracta d’un iogurt sencer, desnatat, enriquit amb nata, etc.

Precisament, les calories contingudes en el iogurt dependran no tan sols de la quantitat de greix, sinó també dels ingredients addicionals que s’hi afegeixin: sucre, edulcorants no calòrics, melmelades, fruites fresques o dessecades, fruits secs, etc. Un iogurt natural sense sucre aportaria unes 91 calories. Si fos desnatat, el nivell calòric pot baixar fins a la meitat.

El iogurt és, doncs, un aliment naturalment sa i contribueix a equilibrar la flora bacteriana del nostre intestí i a potenciar el nostre sistema de defenses contra les infeccions i altres malalties. El iogurt és un producte que forma part de la nostra dieta diària i que està especialment indicat en processos de diarrea, ingesta d’antibiòtics i per a persones amb dificultats en la digestió.

Per contra, el iogurt és totalment desaconsellat de prendre en persones amb al·lèrgia a la proteïna de la vaca. Tret d’aquesta contraindicació, es tracta d’un producte recomanat pels experts en nutrició, tant per petits com per grans.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada