gili

La consellera general del Grup parlamentari socialdemòcrata, Rosa Gili, ha formulat 19 esmenes a la Proposició de llei qualificada de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge presentada pel Grup parlamentari demòcrata. Els socialdemòcrates consideren que “el rol de les lleis ha de ser sempre el de protegir la part més feble i en aquest cas, sembla més aviat que es vulgui el contrari amb les dramàtiques conseqüències d’una autocensura potencial dels mitjans de comunicació que afectaria greument el nostre sistema
democràtic”

El grup parlamentari està “molt preocupat” pels efectes lligats a l’aprovació futura d’aquesta llei. Més concretament, “ens preocupa el què podria semblar una primera obertura a la censura de la informació per la via de l’autocensura dels informadors, dels mitjans de comunicació, dels editors… en fi, de tots els operadors dels mitjans”. En aquest sentit, cal insistir que “aquest fet és no és admissible en termes constitucionals perquè l’autocensura és una forma subtil però certa de la censura constitucionalment proscrita, amb el conseqüent atemptat a la llibertat d’expressió, de comunicació i d’informació proclamades i protegides per l’article 12 de la nostra Constitució”.

En les esmenes, els socialdemòcrates també remarquen “que els drets que ara es volen reglamentar ja estan clarament i suficientment regulats”. En primer lloc i principalment, en via constitucional o, si es prefereix, per motius de vulneració de drets fonamentals, concretament dels articles 12 i 14 de la Carta Magna. Perquè aquests drets són invocables directament davant els tribunals ordinaris que n’han de garantir la seva defensa en via jurisdiccional ordinària. I, si cal, emprant el procediment previst per l’article 41.1 de la Constitució que començant davant els tribunals ordinaris pot acabar davant el mateix Tribunal Constitucional.

A la vegada, els drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge es troben protegits i sancionats en via penal a través dels articles 173 a 189 del Codi Penal en el seu títol IX, precisament intitulat Delictes contra l’honor, i en el
seu títol X precisament intitulat Delictes contra la intimitat. En resum, la regulació que es pretén aprovar representa “una pura redundància, que per tant resulta ser innecessària i només aconsegueix crear confusió, és a dir, inseguretat jurídica causada per la pluralitat de normes per garantir uns mateixos drets”.

Finalment, el Grup socialdemòcrata també posa de manifest que “resulta ineficient” l’intent de resoldre la col·lisió permanent entre dret a la informació i a la llibertat d’expressió i els tres drets que es pretenen protegir amb la proposició de llei ja que “aquest és i serà sempre un conflicte permanent que només es pot resoldre cas per cas pels tribunals ordinaris o per la via extraordinària constitucional”.

(Text: grup parlamentari socialdemòcrata)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada