bartumeuEl grup parlamentari mixt proposa que s’inclogui un representant de l’INAF en la Comissió Permanent de seguiment de la lluita contra el finançament del terrorisme. Aquesta és una de les 21 esmenes que el president del grup, Jaume Bartumeu, ha presentat al projecte de llei de modificació de la llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners.

El grup parlamentari mixt ha presentat un total de 21 esmenes al projecte de llei de modificació de la llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners. En aquest sentit, assenyalen en un comunicat que ‘tot i compartir la motivació del projecte de llei presentat pel Govern’ volen aportar algunes precisions. Una d’elles és l’esmena 16 que vol introduir la presència d’un representant de l’Institut Nacional Andorrà de Finances en la composició de la Comissió Permanent que fa el seguiment de la lluita contra el finançament del terrorisme.

Des del grup mixt argumenten el canvi perquè consideren que l’eix central del projecte de llei té a veure amb qüestions de finançament d’activitats terroristes o d’armes i que, en conseqüència, ‘el paper i la implicació del sector financer esdevenen clau’. En aquest sentit, recorden que l’INAF és l’interlocutor ‘natural’ amb els bancs i ja té un protocol d’intercanvi d’informació establert amb els bancs del país, cosa que ‘pot ajudar a fer més fluïda la comunicació en relació amb els aspectes que contempla el projecte de llei’. A més, consideren que aquesta modificació afavoriria una millor comunicació entre l’INAF i la UIF, un dels punts febles que va assenyalar l’informe del Moneyval del 2012.

El grup mixt també ha presentat esmenes per evitar confusions entre la llista que han de preparar les autoritats andorranes amb els noms i circumstàncies de les persones que considerin que tenen vinculació amb les activitats terroristes, el seu finançament o el finançament de la proliferació d’armes de destrucció massiva i les llistes emeses pel comitè competent de les Nacions Unides. En aquest sentit, el comunicat del grup mixt assenyala que la llista a preparar a Andorra haurà de ser publicada a la pàgina web de la Unitat d’Intel·ligència Financera però creuen que en diversos dels articles del projecte es parla confusament de llista o llistes. També s’ha presentat una esmena precisant que una vegada s’hagi pronunciat el Govern sobre una petició d’exclusió de la llista la via jurisdiccional queda oberta davant la jurisdicció administrativa.

Finalment l’esmena 21 proposa la introducció d’una disposició addicional que planteja la fusió en una sola comissió de la que es crearà amb la llei ara en discussió i la Comissió Permanent del blanqueig i el finançament del terrorisme creada pel Decret 12/02/2008 per ‘evitar duplicitats i costos innecessaris’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada