El grup mixt presentarà una proposició de llei de finançament de partits si no ho fa la majoria

bartumeuEl grup parlamentari mixt té un text preparat per regular el finançament dels partits, segons ha informat, aquest dimecres, el president del grup, Jaume Bartumeu. Ha explicat que tot i que en principi s’estava treballant aquesta qüestió conjuntament amb els altres grups per poder arribar a un consens, el fet que l’informe del Greco indiqui que se’ls va fer arribar un text de regulació dels partits que no està consensuat ‘jo diria que vol dir que no hi ha voluntat de continuar treballant conjuntament’. A més, considera que el que ha intentat DA és endarrerir el procés i per això si el grup de la majoria no presenta un text ‘en gaires setmanes més’ entraran el text a tràmit. En relació a aquesta mateixa qüestió, Bartumeu ha entrat una pregunta urgent per a la sessió de Consell General d’aquest dijous sobre el calendari d’actuacions que es planteja el Govern per presentar un bon informe al Greco.

Per a la sessió de control del Govern al Consell General d’aquest dijous, el grup parlamentari mixt ha entrat una pregunta urgent per ser resposta oralment sobre el calentari d’actuacions que es planteja per aconseguir presentar un bon informe al Greco abans del 30 d’abril del 2015. El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ha assenyalat que les conclusions de l’informe del 22 de novembre del 2013 assenyalen que només s’han posat en marxa o s’han tractat de manera satisfactòria tres de les vint recomanacions de l’informe d’avaluació del tercer cicle, mentre que dotze s’han posat en aplicació de manera parcial i cinc no s’han aplicat encara. Així, el grup mixt vol saber quines actuacions hi ha previstes en aquesta línia.

Bartumeu ha explicat que senten ‘preocupació’ per aquest informe del Greco, i ha fet referència especialment al fet que la delegació andorrana hagi fet arribar un text sobre la regulació dels partits polítics que no ha estat consensuat amb els altres grups. Ha lamentat que el Greco considera que aquest text ‘segueix sense resoldre la qüestió de la identitat dels donadors’, és a dir, de les persones que financen els partits, i que es considera que haurien de ser públiques.

En aquest sentit, Bartumeu considera que el que ha fet Demòcrates per Andorra és intentar retardar el procés. Explica que si aprofitant que amb urgència s’havia de regular el finançament dels partits, es volia fer una regulació més global, ‘si hi ha celeritat i voluntat política, per què no?’, però que el que no els sembla bé és si es tracta d’una manera d’endarrerir-ho. Per aquest motiu ha anunciat que el grup mixt té a punt un text de finançament de partits ‘amb una visió més moderada’, i que ‘si això ha de durar gaires setmanes més plantejarem el text a debat’.

Sobre el fet que aquesta qüestió es volgués tractar de manera consensuada amb els tres grups, considera que el fet que la majoria hagi enviat un text sense dir res als altres grups, ‘jo diria que vol dir que no hi ha voluntat de continuar treballant conjuntament’.

D’altra banda, Bartumeu també ha reiterat el seu posicionament en contra del projecte de llei de bases de l’ordenament tributari, i ha destacat que si fins i tot l’informe demanat pel grup parlamentari de DA n’és contrari, ‘no veig cap raó tècnica per la que el Govern no hagi de retirar aquest text i presentar-lo de nou’.

El president del grup mixt ha fet totes aquestes declaracions després de la celebració de la Junta de Presidents, on s’ha acordat celebrar una sessió de Consell General el proper 12 de desembre, en què es debatrà l’esmena a la totalitat del pressupost. Per al tractament de les esmenes a l’articulat, s’hauran d’habilitar dies fora del període de sessions, al mes de gener.

Pel que fa als projectes de l’IRPF i de les bases de l’ordenament tributari, Bartumeu creu que no es podran debatre abans de la primavera i de fet ha indicat que ‘he sentit comentaris que el grup de la majoria estaria treballant amb la hipòtesi que es debatessin al juny’.

D’altra banda, la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata, Rosa Gili, ha presentat una pregunta en tràmit d’urgència per a la sessió del Consell General d’aquest dijous 5 de desembre relativa a l’estat en què es troben les negociacions entre el Govern i la família propietària dels terrenys del Camp d’Esports d’Aixovall pel contracte de lloguer de la instal·lació, ja que segons afirmen fa uns dies un mitjà de comunicació es feia ressò que hi hauria la possibilitat que el Govern deixés de pagar les mensualitats a partir de l’1 de gener del 2014.