El Govern vol segellar el pacte d’Estat sobre l’apropament a Europa durant el gener

El Govern vol segellar el pacte d’Estat sobre l’apropament a la Unió Europea durant el mes de gener. Així ho han transmès el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, als consellers generals d’SDP, Víctor Naudi i Sílvia Bonet, durant la reunió que han mantingut aquest divendres al migdia a l’Edifici Administratiu. Aquesta trobada ha estat la primera de les tres que mantindrà al llarg del dia el Govern amb els grups parlamentaris. També hi passaran els consellers del PS i els del grup parlamentari demòcrata.

Els liberals, tal com ja van anunciar dimecres, no assistiran a la reunió. Les trobades d’aquest divendres reprenen els contactes mantinguts entre l’Executiu i els grups parlamentaris el 20 de novembre per abordar aquest pacte d’Estat en relació a l’apropament amb Europa, així com un pacte d’Estat en l’àmbit de la salut. En les reunions d’aquest divendres, a més, també s’hi està abordant la qüestió de les competències i les transferències als comuns.Després de reunir-se amb representants dels dos partits integrats al grup mixt –SDP i PS- i del grup demòcrata, Martí ha explicat que la voluntat compartida pel Govern i per aquests grups és segellar el pacte d’Estat en relació a l’apropament a Europa “en el transcurs del mes de gener”.

Martí ha posat de manifest que s’ha acordat un document que estableix la metodologia de treball que utilitzaran el Govern i els diferents grups parlamentaris per anar fent el seguiment de les negociacions amb la UE. Aquest document, ha detallat Martí, ha recollit els suggeriments exposats pel PS i SDP, a qui ha volgut agrair “la clara voluntat d’arribar a un pacte d’Estat”.

Aquesta metodologia de treball estableix que els grups parlamentaris seran informats de totes les reunions sectorials que es vagin mantenint, i també es recolliran els seus suggeriments a través de reunions de treball amb el Govern.

Martí també ha volgut fer una crida al grup parlamentari liberal per tal que torni a la taula de negociació. Ha demanat que “replantegin la seva postura” i que facin les seves aportacions al document que han presentat a la resta de forces, ja que aquest té vocació de “col·laborar”.

Martí també ha apuntat que tant el Govern com els grups parlamentaris reunits aquest divendres han expressat la voluntat d’esperar uns dies per veure si els liberals replantegen la seva posició. És per això, ha explicat el cap de Govern, que no s’ha volgut fixar una data exacta del mes de gener, i que cap interlocutor té inconvenients en que l’acord se segelli cap a finals de mes si ha de servir per incloure-hi els liberals. Tot i això, ha deixat clar que “arribarà un moment que s’hauran de prendre decisions”.

Naudi creu que se segueix “avançant en el camí que ens vam marcar”

Després de la reunió, Naudi s’ha mostrat satisfet en relació a la possibilitat de segellar un pacte d’Estat per l’apropament a la UE, en assegurar que “crec que continuem avançant pel camí que ens vam marcar”. A més, ha remarcat que “el nostre compromís segueix sent el mateix, ja que volem avançar cap aquest apropament”. En relació a la metodologia de treball proposada pel Govern, Naudi s’hi ha mostrat inicialment a favor, tot i que ha deixat clar que abans de donar-hi suport se sotmetrà al Consell Nacional de SDP.

En relació a l’absència del grup parlamentari liberal, Naudi ha assegurat que “entenc que una qüestió com aquesta, tenint en compte com s’ha avançat fins ara, hauria de comptar amb la participació dels liberals, ja que com més suport hi hagi, millor”. Tot i això, ha afegit que “si hi ha aspectes de procediment que no entenen, evidentment ho respecto, ja que és una qüestió que depèn únicament d’ells”.

El PS trasllada la seva disponibilitat per signar el pacte d’Estat

Per la seva banda, des del Partit Socialdemòcrata han fet una valoració molt positiva de la situació en què es troba el pacte d’Estat i s’han mostrat satisfets perquè “compartim els principis”. El president del grup parlamentari mixt i conseller socialdemòcrata, Pere López, ha reiterat la seva voluntat de treballar pel projecte i estar al costat del Govern en tota la negociació.

El PS va lliurar un document al Govern en el qual aportava algunes qüestions de caràcter metodològic. López ha explicat que consideren que és més efectiu que tots els assessors treballin de manera conjunta i que l’aportació es faci en reunions politicotècniques. Tanmateix, els socialdemòcrates demanen la possibilitat de poder assistir a reunions sectorials i conèixer de primera mà els aspectes que més preocupen el teixit empresarial i poder aportar la seva opinió. En aquest sentit, López assegura que “estem d’acord que aquesta és la manera més eficient i més eficaç”, i ha afegit que el Govern ha acceptat les seves propostes amb algunes aportacions que també han semblat escaients al PS.

Pel que fa a l’absència dels liberals en aquest pacte d’Estat, Pere López veu necessari el consens per part de tots els integrants per poder treballar a un ritme adequat, per tant, “no entenem que sigui imprescindible que hi hagi la totalitat de forces si això pot perjudicar el ritme de treball i la capacitat d’avançar”. Així doncs, s’ha mostrat preparat per poder signar aquest pacte quan el cap de Govern ho consideri, ja que diu que tenen tota la feina feta.

DA veuria sorprenent que els liberals no se sumessin a l’acord

Els darrers en reunir-se amb Martí ha estat el grup parlamentari demòcrata, representats pel seu president suplent, Miquel Aleix, que, a diferència dels socialdemòcrates, considera que és important que s’afegeixin totes les forces polítiques. A més, confia que els liberals tinguin el temps suficient per estudiar el document i no desaprofitar l’oportunitat de treballar tots junts per l’acostament a Europa. En cas contrari, ha conclòs, “em sorprendria”.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES