espot El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat aquest dilluns en la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Interior que estan treballant en un avantprojecte de llei que té com a objectiu redistribuir les competències de les diferents jurisdiccions en matèria penal. El canvi estaria motivat tant per ‘intentar solucionar el col·lapse que pateix l’administració de Justícia en el període executiu’, com per, ‘des d’un punt de vista conceptual, valorar qui creiem que hauria d’enjudiciar cada cas’.

Segons ha explicat el ministre, ‘la modificació en l’atribució de competències a les diferents jurisdiccions servirà per equilibrar la feina que ha de fer cadascuna’. Així, l’avantprojecte preveu que les seccions d’instrucció i penal de la Batllia ‘s’encarreguin bàsicament d’instruir, i només jutgin pel procediment d’ordenança penal’, ja que ‘són procediments sumaris àgils’. Pel que fa al Tribunal de Corts, s’encarregaria de jutjar en primera instància tots els delictes, ‘ja siguin majors, menors o contravencions penals’. D’aquesta manera, la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia s’encarregaria de ‘gestionar les apel·lacions de tot tipus’.

Un canvi que Espot ha titllat de ‘força significatiu’, ja que ara mateix ‘els delictes menors i les contravencions penals les jutja en primera instància la Batllia’, el Tribunal de Corts s’encarrega de ‘gestionar les apel·lacions d’aquest tipus de casos i de jutjar en primera instància els delictes majors’, i la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia ‘només jutja les apel·lacions dels majors’.

El titular de Justícia i Interior també ha remarcat que el fet de disminuir la càrrega de feina de la Batllia permetrà ‘alliberar dos batlles instructors, que podran especialitzar-se en matèria de criminalitat organitzada’ i que podran ‘instruir una sèrie de delictes llistats en l’avantprojecte, com ara el tràfic de drogues o el blanqueig de diners’. Segons el ministre, a causa de les modificacions, ‘tot i que encara no està decidit, potser caldrà reforçar l’equip humà del Tribunal de Corts’, però que en el cas de la Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia ‘no farà falta augmentar els recursos perquè els tres magistrats actuals podran assumir la càrrega’. Espot ha confirmat que ‘es preveu que aquest avantprojecte sigui aprovat pel Govern en el termini d’un mes aproximadament’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada