El Govern té previst destinar mig milió d’euros l’any que ve per tal de començar el procés d’embelliment i millora del Pas de la Casa. Així ho ha donat a conèixer aquest dijous el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, durant l’entrega dels premis del Concurs d’idees per millorar el Pas de la Casa. L’executiu ha triat el projecte presentat per Bonaventura Riberaygua i Pau Iglesias, que preveu una millora per fases i una millor connexió entre les diferents zones del poble.

Torres ha posat de manifest que el Govern ja té una partida pressupostària de 500.000 euros per al 2016 per tal de poder iniciar les obres de millora i embelliment a la zona fronterera del Pas de la Casa. En aquest sentit, ha assegurat que s’estudiarà si s’actua en el tram de carretera que va entre la frontera del riu Arieja i la rotonda del túnel –en aquest cas, cal arribar a un acord amb França, ja que el tram es troba ja en territori de l’Estat veí- o bé fer “un passeig del riu a la zona que dóna al costat francès”.

En tot cas, però, ha remarcat que “esperarem que es constitueixi la propera majoria comunal per consensuar amb el nou consolat quines actuacions tirem endavant conjuntament el Govern amb el Comú”. En aquest sentit, el ministre ha volgut deixar clar que aquest projecte de millora “és fruit de la participació ciutadana i demostra que hem comptat amb els veïns del Pas de la Casa per tirar-lo endavant”.

El projecte guanyador, tal com han destacat els seus autors, presenta una millora de la connectivitat entre la part alta i baixa del poble, i permet una execució per fases, dos aspectes que, tal com ha reconegut Torres, “ens han agradat molt”. Aquest darrer aspecte, ha destacat el ministre, és important, ja que “no sabem si el podrem executar en la seva totalitat, però sí que podrem anar fent fases”.

La proposta presentada, tal com ha explicat Iglesias, preveu una passarel·la que connecti la zona del Bullidor amb un espai d’oci nocturn que s’ubicaria a l’aparcament del Maià, apartada del nucli de població per tal de “permetre el descans dels veïns”. Posteriorment, aquesta zona quedaria connectada amb la resta del poble i amb el peu de pistes.

Tal com ha destacat Riberaygua, un dels objectius seria pal·liar “la disgregació” que pateix el poble, com a conseqüència “de l’orografia i del pas de la carretera general”. Tot i això, ha afegit que el projecte va molt més enllà, ja que no consisteix “en fer només un rentat de cara al Pas, sinó canviar la idea global”.

Així doncs, “hem intentat revitalitzar la marca Pas de la Casa creant un projecte que inclogui una campanya publicitària, que permetrà informar la ciutadania i els turistes de les intervencions que s’estan fent, a través de tríptics i d’una pàgina web”.

Pel que fa al cost, tots dos guanyadors han admès que és força elevat, d’uns 40 milions d’euros. Tot i això, han insistit en el fet que es pot anar fent per fases “totalment autònomes”, de manera que és factible tenir-ho enllestit a mitjà o llarg termini.

Aquest dijous també s’ha fet entrega del segon i del tercer premi, dos projectes dels quals Torres també n’ha volgut destacar la gran qualitat. Un d’ells preveia, entre d’altres, la creació de grans zones de vegetació a l’interior del poble. L’altre apostava per un espai multifuncional a la plaça dels Vaquers, on s’hi encabiria des d’un aparcament cobert fins a una pista de gel per a karts o una plaça coberta per fer-hi activitats.

Text i foto. ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada