La Comissió Nacional de Benestar Social ha quedat constituïda aquest dilluns al matí com a òrgan de caràcter polític i tècnic que ha de servir per establir els mecanismes de cooperació i col·laboració interadministrativa en matèria de serveis socials. La decisió que s’ha pres aquest dilluns és la creació de dos grups de treball, un dels quals haurà de definir la redistribució competencial en matèria d’atenció primària i domiciliària i un altre que potenciarà l’atenció domiciliària. La voluntat és que els informes sobre la reorganització competencial estiguin enllestits a finals d’aquest any i de cara a l’any que ve es pugui treballar en el nou disseny de l’atenció domiciliària, tal com ha posat en relleu el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. La competència sobre aquesta matèria és del Govern, però la podrà delegar als comuns i això és el que haurà de quedar fixat aquest any.

L’any que ve ja estarà en marxa la reorganització competencial i el disseny del nou model de l’atenció domiciliària, en base al treball que es dugui a terme al llarg d’aquest any 2016. Aquest és, de fet, un dels temes que s’han tractat aquest dilluns al matí en la primera reunió de la Comissió Nacional de Benestar Social, que ha quedat constituïda com a òrgan de caràcter polític i tècnic per establir els mecanismes de cooperació i col·laboració interadministrativa en matèria de serveis socials.

Tal com ha explicat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha estat una sessió “introductòria” que ha servit per establir “les normes internes de funcionament i la creació de dos grups de treball”. Un d’ells és de caràcter més general i donarà continuïtat a la Comissió Nacional de Benestar Social, fent un seguiment dels acords i treballant per la redistribució competencial en matèria d’atenció primària i domiciliària. L’altre grup és de caràcter més tècnic i treballarà per potenciar l’atenció domiciliària.

Tal com ha concretat Espot, l’atenció domiciliària és competència, arran de l’aplicació de la Llei de serveis socials i sociosanitaris, del Govern, però es pot decidir delegar-la als comuns. Per tant, el primer grup de treball haurà d’elaborar un informe, que ha d’estar enllestit abans de finals d’any, per definir com es desenvolupa aquesta gestió, ja que es podria optar perquè el Govern se’n fes càrrec, o bé que es delegués a tots o a alguns comuns, “totes les possibilitats estan obertes”, ha remarcat Espot afegint, però, que es farà sota la premissa de “la qualitat del servei i l’eficiència” i amb uns criteris determinats pel Govern quant a com es duu a terme, “la formació dels cuidadors, les tarifes etcètera”, ha dit el ministre, i ha afegit que el que no és “normal és que en un lloc hi hagi un import i en un altre” un de diferent.

Un cop aquest informe estigui enllestit i quedi definit qui gestiona aquest servei, es procedirà a dissenyar el model, una tasca que es farà, tal com s’ha dit, al llarg de l’any que ve ja que, de fet, la llei fixa que tant el nou model com les competències estiguin definits el 2017.

Paral·lelament es treballarà en la potenciació de l’atenció domiciliària, ja que es vol evitar que aquelles persones que siguin menys dependents acabin en una residència assistida. En aquest sentit, també, el titular de Benestar Social ha dit que això es farà en base a “uns criteris clars i predefinits i no hi haurà marge a la discrecionalitat”. La previsió és que aquests canvis facin que moltes més persones puguin gaudir de l’atenció a domicili i que aquesta sigui “més eficient”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada