El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat aquest dimarts a la reunió de cònsols el projecte de llei d’execució dels actes administratius per la pròpia administració, una mesura llargament reivindicada pels comuns, que permetrà que tant els comuns com l’administració central puguin cobrar les sancions o tributs impagats sense haver de recórrer a la Batllia. El cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, que aquest dimarts ha actuat de portaveu de la reunió de cònsols, ha celebrat que el Govern tingui la intenció de solucionar el problema i que vulgui tramitar el projecte de llei ‘el més aviat possible’, ja que els comuns tenen molts deutes encallats a la Batllia, que ascendeixen a gairebé 2 milions d’euros en el cas d’Andorra la Vella o fins a 1,5 milions pel que fa a Encamp. Els cònsols han demanat al ministre que no hi hagi un import límit d’execució, tot i que reconeixen que el 98% dels impagaments són inferiors a 3.000 euros, i que també puguin executar els casos que ja estan a la Batllia però dels quals encara no s’ha iniciat el procediment.

Els cònsols han conegut aquest dimarts que el Govern està treballant amb el projecte de llei d’execució dels actes administratius per la pròpia administració i que té previst presentar-lo a tràmit parlamentari el més aviat possible. La llei permetrà als comuns i a l’administració general procedir a l’embargament dels imports impagats per part de ciutadans ja sigui de sancions o de tributs que no s’han abonat, i evitar que aquests deutes es vagin acumulant a la Batllia com passa actualment. De fet, el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas, ha dit que aquest comú té impagaments a la Batllia per un import d’1,5 milions d’euros, i que en el cas d’Andorra la Vella s’arriba als 2 milions.

D’aquesta manera, després de les dues notificacions que es fan i de la publicació al BOPA dels impagaments, els comuns podran executar les sancions o tributs no pagats en lloc de portar-los a la Batllia com fins ara. Pel que fa als procediments d’embargament per tal de cobrar aquestes sancions, Mas ha dit que hi haurà un procediment pel qual no es podran embargar béns que siguin necessaris per viure, que seran sempre ‘conseqüents i proporcionals’ amb els imports reclamats, i que en tot cas, els ciutadans sempre tindran el dret a recórrer.

A més, el cònsol d’Encamp ha explicat que es crearà una comissió tècnica que ajudarà a clarificar el procés a seguir i l’aplicació de la llei. Els comuns valoren positivament les línies generals del projecte de llei, malgrat que han demanat al ministre de Justícia i Interior que la llei no fixi un import màxim d’execució, tot i que normalment aquest límit acostuma a situar-se en els 3.000 euros. De fet, Mas ha reconegut que el 98% de les execucions pendents són inferiors a 3.000 euros, ja que la majoria són sancions de circulació i quantitats petites. Mas ha explicat que els casos que ja estan a la Batllia seguiran el procediment ordinari, però sí que s’ha demanat que els comuns puguin fer-se càrrec de les execucions que ja estan a la Justícia però de les quals encara no s’ha iniciat el procediment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada