El Govern ubicarà vuit deixalleries mòbils per arribar als pobles més apartats

La  Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR) ha aprovat aquest dimarts al matí un projecte de minideixalleries mòbils, les quals distribuiran els comuns amb l’objectiu d’arribar als pobles més apartats. En paral·lel, aquest projecte també inclourà la figura de l’educador ambiental de carrer, que visitarà diversos negocis i grans urbanitzacions per resoldre dubtes i fomentar la recollida selectiva. D’altra banda, la comissió ha fet balanç de la prova pilot d’autocompostatge, i n’ha descartat la seva ubicació en alçada, com es va provar al Pas de la Casa. L’alternativa que s’estudiarà a partir d’ara serà implementar la recollida de matèria orgànica als centres comercials.

 La Comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus (PNR) s’ha reunit aquest dimarts per valorar les accions del PNR entre el període 2017-2020. Hi ha participat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, representants dels cònsols, tècnics de la gestió de residus dels comuns, tècnics de Salut, membres de les associacions de defensa del Medi Ambient (Apapma i ADN) i de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (Agreda). Un dels punts aprovats que ha volgut destacar el Govern a través d’un comunicat és la instal·lació, durant aquest 2017, de vuit deixalleries mòbils i punts d’informació. Es repartiran per totes les parròquies i seran els comuns qui les aniran traslladant per diferents punts, per tal de facilitar la recollida selectiva als pobles més apartats. Les deixalleries recolliran fluorescents i bombetes, aerosols, olis vegetals, piles i bateries, radiografies, petits electrodomèstics, i tòners i productes d’informàtica.

Paral·lelament a les deixalleries mòbils, el projecte s’acompanyarà amb la figura de l’educador ambiental al carrer, que visitarà productors singulars i comerços, així com farà porta a porta en edificis i urbanitzacions grans per arribar al màxim de gent possible. Els educadors oferiran informació per afavorir la recollida selectiva, resoldran els dubtes que puguin tenir els ciutadans i repartiran tríptics i material de difusió.

La resta d’accions aprovades per la comissió per aquest any contemplen enfortir la participació en la Setmana europea de prevenció de residus, elaborar un programa contra el malbaratament alimentari, fomentar l’autocompostatge als centres escolars, incrementar les recollides selectives dels grans productors, fomentar l’ús de les deixalleries i minideixalleries, i definir i implantar el model de recollida i gestió de la fracció orgànica.

Paral·lelament, es fomentarà la reutilització i el reciclatge tèxtil, es millorarà la gestió dels VFU, pneumàtics i runa, també s’apostarà per millorar la gestió de dades, i finalment s’estudiarà la possibilitat de calcular la petjada de carboni de la gestió actual de residus.

D’altra banda, la comissió ha aprofitat també per fer un balanç de la prova pilot d’autocompostatge, que es va fer el primer semestre del 2016 al Pas de la Casa i el segon semestre a Andorra la Vella. La prova ha fet descartar la màquina d’autocompostatge en alçada. Com a alternativa, s’ha proposat implementar la recollida de matèria orgànica als centres comercials. Aquesta és la via que s’estudiarà a partir d’ara, ha informat el Govern.

(Text: ANA / Foto: SFGA))