El Govern creu que els Centres d’Atenció Primària són els qui s’haurien d’ocupar del cribatge i recollida de dades del programa Nereu de prevenció del sobrepès entre la població infantil. Així es desprèn de la prova pilot efectuada aquest any i que ha de servir de base per a una futura ampliació a tot el territori. El Govern ha fet una valoració positiva de la prova pilot en una resposta a una pregunta de la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet.

Un total de nou famílies van participar en el programa pilot, de les 32 que van ser contactades en detectar que els seus fills sobrepassaven els índex de massa corporals que indiquen el sobrepès. Entre el març i el juny d’enguany es van efectuar nou sessions d’assessorament familiar.

Les sessions familiars alternaven setmanalment continguts sobre hàbits saludables d’alimentació impartits per dietistes i nutricionistes i sessions d’activitat física impartides per un tècnic d’activitat física i esport de l’Associació Nereu. El percentatge mitjà d’assistència dels nens i nenes a ha estat del 84,99%, mentre que el dels familiars ha estat del 85,05%. Aquesta xifra ha estat ben valorada pels responsables del projecte ja que consideren que és un bon indicador de la resposta que tindrà un cop s’implementi a tot el territori.

Els resultats, tot i el curt període de temps estudiat (tres mesos), demostren que els usuaris han millorat molt en el temps que declaren que dediquen a la pràctica d’activitat física, un cop acabada la primera fase del programa. Per una altra banda també ha disminuït el temps dedicat a l’ordinador i la consola. No obstant, cal continuar treballant en la disminució del temps dedicat a mirar la televisió, principalment els caps de setmana.

Pel que fa als hàbits alimentaris, es destaca que la gran majoria dels nens declara que realitzen un esmorzar saludable i que han disminuït el consum de llaminadures, pastisseria industrial i el ‘fast food’.

El Govern ha constatat la dificultat de fer partícips infants que complien els criteris d’inclusió i per això proposa que es revisi el circuit de detecció dels infants i la captació de les famílies. En aquest sentit, es considera que seria millor que les accions tant de cribratge com de recollida de dades s’efectuïn des dels serveis assistencials d’atenció comunitària (Atenció Primària), que al mateix temps hauria d’actuar també com a estament assistencial de contacte amb les famílies que compleixen amb el criteri de sobrepès o obesitat i sedentarisme per informar-les del Programa i proposar-los-hi la seva inclusió. 

(Text: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada