El Govern ha tancat els comptes de l’any 2017 amb uns ingressos de 423 milions d’euros i unes despeses de 414. D’aquesta manera, la liquidació pressupostària de l’executiu de l’exercici 2017 dona per segon any consecutiu un superàvit de caixa de 9 milions d’euros i per cinquè any consecutiu un superàvit de resultat de la gestió. Aquests números, segons ha explicat el ministre de Finances, Jordi Cinca, demostren que s’ha anat assolint l’objectiu d’arribar a l’equilibri pressupostari. El ministre també ha dit que es compleixen els límits d’endeutament i de despesa permesos. Així, l’endeutament global del Govern és de 912 milions d’euros, més baix del que contempla la llei i s’ha anat reduint des de l’any 2012.

Pel que fa a la recaptació dels impostos directes, baixa de 82 milions del 2016 als 71 milions del 2017, especialment perquè hi ha hagut menys ingressos des del sector financer. En el capítol dels ingressos patrimonials, cal destacar que 25 milions procedeixen d’Andorra Telecom i una mica més de tres milions d’euros de FEDA.

Aquest any, però i segons ha explicat Cinca, s’han repartit menys diners pels dividends d’Andorra Telecom. En un altre ordre de coses, el ministre també ha indicat que, en ser Andorra un país amb 75.000 habitants, qualsevol fet pot variar els comptes. En aquest sentit, ha posat l’exemple d’un any en què es van ingressar 4 milions d’euros per una transmissió patrimonial derivada de la venda d’un terreny i que una quantitat com aquesta pot condicionar el resultat final d’una execució pressupostària.

Totes aquestes xifres són, en paraules de Cinca, un indicador que l’economia andorrana va bé i queda palès amb l’augment d’assalariats a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), cosa que ha provocat que l’aportació del Govern a la parapública fos, durant el 2017, de 38 milions d’euros pels 46 de l’any anterior. El Govern, per llei, està obligat a fer-se càrrec del deute que generi la CASS. El tancament de comptes s’ha presentat aquest dimarts en una roda de premsa.

4 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada