El Govern tanca els comptes del 2013 amb el millor resultat de la darrera dècada

presssupost El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca ha comparegut aquest dimarts en roda de premsa per presentar la liquidació de comptes del 2013. L’exercici passat s’ha tancat amb un dèficit de 23,5 milions d’euros, una xifra notablement inferior als 39,3 milions de números vermells pressupostats.

La liquidació esdevé positiva, amb un superàvit de 15,7 milions d’euros, si no comptabilitza el dividend extraordinari del Servei Andorrà de Telecomunicacions (STA) prevista per aquest exercici.

Jordi Cinca ha destacat que es tracta del millor resultat pressupostari de la darrera dècada i que s’ha aconseguit tot i l’increment de les inversions reals – un cop descomptats els reconduïts del túnels dels Dos Valires i la Tàpia- i l’esforç en despesa social com evidencien els augments en pensions de solidaritat (+51%), en ajudes sociolaborals (+25%) i en suport a les famílies (+12%).

Jordi Cinca ha remarcat igualment davant dels mitjans de comunicació que els resultats pressupostaris evidencien el compromís en l’equilibri de les finances públiques i acosten el Govern a l’objectiu del dèficit zero. El ministre de Finances ha apuntat la necessitat de continuar treballant amb el mateix rigor en l’ajustament de la despesa. “´És imprescindible –ha subratllat- mantenir l’objectiu de no créixer en l’endeutament i iniciar un procés d’amortització. En cas contrari es podria ofegar més la capacitat de finançament a empreses i particulars i s’encariria el cost del finançament.”

Pel que fa a l’apartat d’ingressos, el ministre ha deixat palès que el 2013 ha estat un any de transició amb la implantació de l’impost general Indirecte (IGI), amb l’aplicació de les deduccions i les devolucions en l’IS i l’IAE, les compensacions pels estocs i les devolucions de l’IGI suportat.

El ministre també ha fet referència en la roda de premsa a l’important impacte que han tingut les deduccions en la recaptació. Ha fet referència també al paper incentivador sobre l’economia que tenen accions com les deduccions corresponents a la creació de nous llocs de treball fixes o per a noves inversions. En aquest sentit, al llarg del 2013 els empresaris s’han desgravat 6 milions d’euros fruit d’una inversió real de 118 milions d’euros, mentre que també s’han deduït 460.000 euros per la contractació de 153 assalariats

 

TOTES LES NOTÍCIES