El Govern ha presentat aquest dilluns la liquidació del pressupost del 2012, que reflecteix que es va tancar l’any amb 86,9 milions d’euros de dèficit i amb un increment de l’endeutament que passa dels 767,8 als 851,9 milions d’euros. El principal motiu de l’elevat dèficit és el pagament del desviament de Sant Julià i el túnel de les Dos Valires, ja que es van portar a terme amb el mètode de finançament alemany de pagament a la seva finalització. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha explicat que sense aquestes obres, el dèficit hagués estat només de 4 milions d’euros, gràcies a ‘l’esforç de gestió pressupostària’ que s’ha fet. Els ingressos han augmentat un 19% arribant als 368 milions d’euros, principalment gràcies a la nova imposició directa i a l’increment de la recaptació per impostos sobre el tabac. En canvi, les despeses pugen un 22,6%, bàsicament a causa de les inversions reals, que corresponen al pagament de les obres, mentre que els béns corrents i serveis pugen un 2,5% i les despeses de personal es redueixen un 0,8%, perquè tot i que l’impacte de les retallades és important, han augmentat ‘anormalment’ el nombre de prejubilacions.

El Govern ha tancat el 2012 amb un dèficit de 86,9 milions d’euros, un 70,7% més que el 2011, després d’incrementar els ingressos un 19% fins als 368 milions d’euros i que les despeses hagin arribat als 455 milions d’euros, un 22,6% més. El motiu principal de l’increment del dèficit és el pagament de dues grans infraestructures que van finalitzar el 2012, la desviació de Sant Julià i el túnel de les Dos Valires, i que ascendien als 107 milions d’euros.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha volgut destacar que si es desagreguessin aquests pagaments, enguany s’hagués estat molt a prop de l’equilibri pressupostari, i que aquestes obres ‘desvirtuen l’esforç de gestió pressupostària que s’ha fet’, que ha permès un millor resultat del que s’esperava.

Pel que fa als ingressos, el nou director de Pressupost i Patrimoni, Salustià Chato, ha detallat que l’increment s’explica perquè la recaptació per imposició directa ha passat de 5 a gairebé 30 milions d’euros, i quant als impostos indirectes, també s’han incrementat un 13% bàsicament gràcies a la modificació de les taxes sobre el tabac, que han permès recaptar 34 milions d’euros més. En canvi, les taxes i altres ingressos han baixat un 14% perquè s’han reduït els comisos autoritzats per la Justícia. Tot i el gran augment dels impostos directes, aquests encara només representen el 8% del total d’ingressos.

En l’apartat de despeses, Chato ha explicat que la despesa de personal s’ha reduït gràcies a la Llei de mesures de contenció, però que en global només ho ha fet un 0,8% perquè ha pujat la despesa en la contractació de personal eventual i en les prestacions de jubilació, ja que hi ha hagut un increment anormal de prejubilacions.

Les despeses de consum de béns corrents, malgrat l’esforç de contenció, han pujat un 2,5% a causa de les indemnitzacions que s’han hagut de pagar a Ctrasa pel fet de no haver arribat a cremar el mínim de tones al forn incinerador.

Una de les partides que més ha augmentat són les despeses financeres, amb un 56%, a causa de la pujada dels tipus d’interès i l’efecte que té la temporalitat de les emissions de lletres del tresor. En canvi, les transferències corrents s’han reduït un 7%, principalment perquè el dèficit de la branca general de la CASS ha baixat i perquè s’ha demanat a les parapúbliques que utilitzin els excedents de tresoreria.

Les inversions reals han passat dels 36 milions l’any 2011 als 135 milions el 2012, perquè inclouen els 107 milions que s’han pagat per les grans obres que s’han enllestit. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha lamentat que l’import s’hagi hagut de pagar en un sol exercici, i ha destacat que si s’hi hagués anat fent front des del 2007, conforme meritaven les obligacions contretes, el dèficit del 2012 només hagués estat de 4,3 milions d’euros.

Cinca ha assegurat que enguany s’hagués estat molt a prop de l’equilibri pressupostari, i que aquestes obres ‘desvirtuen l’esforç de gestió pressupostària que s’ha fet’, que ha permès un millor resultat del que s’esperava.

Per tal de fer front a aquesta despesa, s’ha fet una operació de préstec a 20 anys per 115 milions d’euros que, a diferència de les operacions de crèdit, s’anirà amortitzant cada any per fer-hi front progressivament.

De fet, després de constatar que l’endeutament de l’Estat s’ha enfilat fins als 852 milions d’euros, Cinca ha assegurat que s’ha arribat al sostre i que el que cal és anar subscrivint més operacions de préstec per poder reduir aquest nivell de deute, intentar que siguin cada cop a més llarg termini, i continuar diversificant les fonts de finançament. Durant el 2012 l’endeutament bancari ja s’ha aconseguit reduir de 548 a 532 milions d’euros, mentre que l’endeutament no bancari ha passat de 220 a 320 milions d’euros, per les noves emissions de deute públic que s’han anat fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada