ocdeL’ambaixadora d’Andorra a França, Maria Ubach, ha signat en nom del Govern aquest dimarts a París el Conveni relatiu a l’assistència administrativa mútua en matèria fiscal, adoptat a Estrasburg el 25 de gener de 1998, i modificat pel Protocol d’esmena adoptat a París el 27 de maig del 2010, de l’OCDE i del Consell d’Europa. Aquesta signatura s’inscriu dins de la continuïtat de la política endegada el 2009, amb la signatura de la Declaració de París, de compromís amb les normes internacionals de transparència financera internacional i representa una nova expressió d’aquesta voluntat política.

L’OCDE recomana des de l’any 2009 a tots els països la firma d’aquest Conveni. Durant la revisió del 2010, un dels principals canvis va ser que aquest instrument esdevingués l’eina principal i més avançada d’assistència mútua en matèria fiscal, facilitant l’establiment d’un terreny de joc global equilibrat o de “level playing field”.

Amb la firma d’Andorra ja són 60 els països signataris del Conveni: Àfrica del Sud, Albània, Alemanya, Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Àustria, Azerbaidjan, Bèlgica, Belize, Brasil, Canadà, Colòmbia, Corea, Costa Rica, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Estònia, Estats Units, Federació de Rússia, Finlàndia, França, Geòrgia, Ghana, Grècia, Guatemala, Índia, Indonèsia, Irlanda, Islàndia, Itàlia, Japó, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Marroc, Mèxic, Moldàvia, Nigèria, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Eslovaca, República Txeca, Romania, Regne Unit, Singapur, Suècia, Suïssa, Tunísia, Turquia, Ucraïna, Xile i Xina.

D’aquests països, 28 han completat el procés de ratificació. Les jurisdiccions següents també estan cobertes pel Conveni per via d’extensió territorial: Dinamarca, amb les Illes Fèroe i Groenlàndia; Països Baixos amb Aruba, Curaçao i Saint Martin; i Regne Unit amb les Illes Caïman, Montserrat i les Illes Turk and Caicos. Alhora, altres països ja han anunciat formalment la seva propera signatura com Bermuda, Burkina Faso i El Salvador.

Els 21 acords d’intercanvi d’informació en matèria fiscal subscrits per Andorra es mantenen en els actuals termes. El conveni multilateral preveu diferents modalitats d’assistència mútua, la recaptació dels crèdits fiscals i la notificació de documents a la vegada que garanteix els drets dels inversors. El Conveni no conté cap obligació relativa a l’intercanvi d’informació automàtic ni cap prescripció de cara a la seva aplicació. En qualsevol cas es preveu que la implementació, en degut temps, de la modalitat d’intercanvi automàtic d’informació requereixi la negociació d’acords bilaterals específics.

Un cop signat, el Conveni s’haurà de sotmetre al procediment constitucional de ratificació previst en l’ordenament jurídic andorrà per a poder entrar en vigor.

Amb la firma del Conveni, Andorra fa un pas més en la continuada política de consolidar la reputació i solidesa de la seva plaça financera i estendre les seves possibilitats de creixement.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada