El Govern “reverteix la situació enquistada” dels últims anys i tanca el 2016 amb superàvit de 22,6 MEUR

El  Govern va obtenir l’any passat uns ingressos corrents de 438,7 milions d’euros i unes despeses de 349,7 milions, que tenint en compte els ingressos i despeses de capital suma un superàvit de gestió de 38,8 milions d’euros. Restant les despeses financeres, el 2016 s’ha tancat amb un superàvit de caixa de 22,6 milions d’euros, el que suposa una diferència respecte l’any anterior de 35,8 milions positius, ja que llavors es va tancar l’exercici amb dèficit de 13,2 milions. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha manifestat que aquest superàvit de caixa “ve a revertir una situació que s’havia anat enquistant els últims més de 15 anys amb dèficits consecutius”. “Un resultat d’aquesta solvència no l’havíem pogut presentar mai fins ara”, ha afegit fent referència a aquest període.

Els resultats positius són fruit en bona part de l’augment de la recaptació per impostos directes (s’ha passat dels 68,2 als 82,9 milions, gràcies sobretot a l’aportació de l’IRPF), però també pel repartiment de dividents d’Andorra Telecom i pels beneficis que generen les col·leccions de monedes d’euro. El repartiment de dividents d’Andorra Telecom, que per primera vegada ha estat del 100% dels beneficis, aporta 32,3 milions, i els euros 4,5 milions. En qualsevol cas, Cinca ha subratllat que el superàvit “no és atribuïble” a la política de repartiment de dividents perquè s’hauria assolit l’equilibri pressupostari igualment repartint el 30% dels beneficis com es feia fins ara.

El Govern ha tancat l’any 2016 amb un superàvit de caixa de 22,6 milions d’euros. La diferència entre el 2016 i el 2015 és de 35,5 milions positius, tenint en compte que la liquidació del 2015 es va tancar amb un dèficit de 13,2 milions. Establint una comparativa amb els últims deu anys, només el 2013 s’havia donat un resultat positiu de caixa de 15,7 milions (i va ser pel repartiment d’ingressos d’Andorra Telecom), mentre que el 2009, el pitjor any, s’havia arribat a un dèficit de caixa de 116,5 milions d’euros. Per tot plegat, i a paraules del ministre de Finances, Jordi Cinca, la liquidació del 2016 “ve a revertir una situació que s’havia enquistat els últims més de 15 anys”, primer amb “dèficits creixents” que els últims anys havien anat disminuint, “però un resultat d’aquesta solvència no l’havíem pogut presentar mai fins ara”, ha ressaltat.

En línies generals, els ingressos corrents van ser de 438,7 milions, les despeses de funcionament de 349,7 milions (aquí s’hi inclouen les transferències als comuns), els ingressos de capital de 13,9 milions i les despeses de capital de 50,2 milions. Les despeses financeres van sumar 16,2 milions i, finalment, la variació entre els actius i passius 16,8 milions. Tot plegat, fa un resultat pressupostari de 39,4 milions positius.

El motiu d’aquest superàvit el trobem, ha exposat Cinca, en l’increment dels ingressos que han aportat els impostos indirectes (21 milions més), i els directes (14 milions més). Dins els indirectes fa pujar sobretot la partida els 11 milions de més de recaptació d’IGI, una xifra que demostra que l’economia es recupera (aquest 2017 les importacions segueixen augmentant i en conseqüència també l’IGI), ha ressaltat Cinca. Dins els directes destaquen els 11 milions de més que s’han recaptat d’IRPF en relació al 2015. En total aquest impost aporta 28,5 milions a les arques de l’Estat.

També dins del capítol d’ingressos, i en aquest cas centrant-nos en els patrimonials, han pujat en 16,8 milions respecte a l’any passat. Això s’explica, principalment, per dues causes, ha informat el ministre. Per una banda, per primer cop s’han repartit en dividends el 100% dels beneficis d’Andorra Telecom (fins ara es repartia el 30%), el que suposa que la companyia ha aportat 32,3 milions d’euros a l’Estat. En segon lloc, els beneficis que treu el Govern de les col·leccions commemoratives de monedes d’euros, que van sumar 4,5 milions d’euros el 2016. Va ser, ha justificat Cinca, un any excepcional perquè es van ajuntar diverses col·leccions. Aquest 2017 ho tornarà a ser però es calcula que a partir del 2018 els beneficis d’aquest capítol estaran entorn els 2-3 milions d’euros.

Pel que fa al repartiment de dividends d’Andorra Telecom, Cinca ha volgut deixar clar que si s’hagués repartit el 30% dels beneficis com s’ha fet històricament, la liquidació del 2016 “també hauria estat equilibrada”. En d’altres paraules, “no és atribuïble el superàvit a la política de repartiment de dividends”.

Anant ara a les despeses, el capítol de personal va passar dels 100 als 105 milions per l’aportació al pla de pensions per als funcionaris, mentre que el capítol d’inversió va ser de 44,5 milions d’euros. Si se sumen les inversions de FEDA i d’Andorra Telecom, més les dels comuns, la inversió pública al país ronda els 60 milions d’euros. Cinca ha reconegut, en aquest punt, que “hauríem d’estar entorn dels 70-80 milions d’euros” en inversió pública, és a dir, per sobre del 3,5% del PIB.

També han crescut les despeses corrents en 8,3 milions d’euros, per les “polítiques socials” i els diners que es destinen a l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Fent un balanç de les despeses, Cinca ha volgut destacar que en línies generals es mantenen força estables els darrers deu anys a excepció de les transferències corrents. Aquí entra en joc la partida per a la branca de salut, que l’Executiu aporta anualment a la CASS des del 2011 quan es van esgotar les reserves. Aquest 2016 va baixar però, en qualsevol cas, ja s’ha consolidat per sobre dels 40 milions d’euros.

El superàvit, l’1% del PIB
La recomanació del Tribunal de Comptes és que el dèficit anual no sobrepassi en un 1% el PIB. En aquest sentit, Cinca ha recordat que ja no només no s’arriba a aquesta xifra, sinó que es millora en dos punts, tenint en compte que aquest superàvit de caixa de 22,6 milions representa un 1% del PIB. “Estem molt per sota dels països de l’entorn”, en una situació que “pocs països de l’entorn europeu podran aconseguir”.

Per tot plegat, el ministre ha celebrat que des del 2012 s’hagi aconseguit frenar el creixement “incontrolat” d’endeutament. Per entendre-ho en xifres, entre el 2006 i el 2011 es va acumular un dèficit de 497,3 milions d’euros. I entre el 2012 i el 2016 aquesta mateixa dada és de 67,2 milions (tot i incloure aquí les obres del túnel de les Dos Valires). “És inqüestionable el canvi de tendència” i si s’hagués continuat amb el ritme de creació d’endeutament entre el 2006 i el 2011 avui en dia l’Estat deuria “1.400 milions d’euros”, ha assegurat el ministre.

(Text i foto:  ANA)

TOTES LES NOTÍCIES