El Govern regula el dret a vaga a través del projecte de llei de les mesures de conflicte col·lectiu

espot-geliEl Consell de Ministres ha aprovat, a proposta del Ministeri de Justícia i Interior, el projecte  de Llei qualificada reguladora de les mesures de conflicte col·lectiu, un projecte que desenvolupa el dret a vaga reconegut a la Constitució.

El text, que serà presentat en breu a la Comissió Consultiva de la Funció Pública, estableix els mecanismes de resolució de conflictes entre treballadors i empresaris. El procediment del conflicte col·lectiu, que pot ser instant tant pels representants dels empresaris com dels treballadors, preveu la intermediació del Departament de Treball que convoca a les parts a un acte de conciliació.

Els acords, amb un valor idèntic als del conveni col·lectiu, s’adopten per majoria simple. En cas de bloqueig, les parts se sotmeten a una solució que acaba amb un laude de compliment obligatori dictat per l’àrbitre designat conjuntament per les parts o pel ministeri competent en matèria de treball.

El capítol segon del projecte de llei regula el dret de vaga i prohibeix les vagues de caràcter estrictament polític i les de solidaritat així com les que pretenen alterar els pactes d’un acord o un conveni col·lectiu vigent o del contingut d’un laude o resolució de compliment obligatori. El projecte de llei preveu que les vagues de zel o les rotatòries com un abús del dret de vaga.

La normativa preveu que la vaga s’ha de comunicar amb una antelació mínima de 48 hores i prohibeix explícitament l’ocupació del centre de treball o que s’impedeixi o dificulti l’accés a la feina dels treballadors que no hi participin.

En cas que la vaga afecti empreses públiques o empreses privades que desenvolupin un servei públic o béns de primera necessitat, el Govern pot adoptar un acord motivat per garantir el funcionament dels serveis essencials. L’empresari té la potestat de designar els serveis mínims i els treballadors podran impugnar-los al Govern que resoldrà en un dia la demanda.   

El projecte de llei prohibeix la contractació de treballadors per substituir els vaguistes, llevat de l’incompliment dels serveis.

La convocatòria va a càrrec dels treballadors i representants dels treballadors en l’àmbit de l’empresa i les organitzacions sindicals més representatives si afecta els àmbits sectorials o intersectorials.  Un cop aprovada la vaga, s’ha de notificar al Departament de Treball amb una antelació mínima de 7 dies laborables o de 10 si afecta empreses del sector públic o que realitzen un servei públic.

Els convocants han d’elegir també els membres del comitè de vaga, un òrgan que garanteix la prestació dels serveis necessaris per a la seguretat de les persones i els béns, el manteniment dels locals, les instal·lacions i les mercaderies i el dret al treball de les persones que opten per continuar treballant.

El text preveu que l’exercici del dret de vaga comporta la suspensió de la prestació del treball i del pagament del salari i de les obligacions de cotització de la CASS.

Finalment el capítol tercer del projecte de llei desenvolupa el dret de tancament patronal, una mesura de conflicte excepcional decidida unilateralment per una empresa o conjunt d’empreses i que implica el tancament temporal.

El text en limita l’exercici a circumstàncies com que hi hagi perill per a les persones, ocupació il·legal del centre de treball o si no es poden complir els serveis mínims. La llei no permet exercir-lo per impedir o limitar una vaga que s’està exercint o està anunciada o per sancionar una vaga ja realitzada.

El tancament empresarial s’ha de comunicar als treballadors, organitzacions sindicals i al Departament de Treball amb una antelació mínima de dos dies laborables. El Govern té la potestat de no autoritzar-lo si considera que no concorren les causes que el justifiquen.

TOTES LES NOTÍCIES