cancer mama

Amb motiu del dia mundial contra el càncer de mama que se celebra el 19 d’octubre, el Ministeri de Salut i Benestar vol recordar la importància de la detecció precoç en aquesta malaltia, ja que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta, i aprofita per presentar dades del Programa de detecció precoç del càncer de mama. A Andorra, igual que a la resta de països desenvolupats, el càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública.

Segons les dades obtingudes dels registres de càncer i de mortalitat del Ministeri de Salut i Benestar, els últims anys el càncer de mama ha estat entre les primeres causes de malaltia i mort en la població femenina resident al país.

Observant la classificació per localització dels càncers detectats en dones en el quinquenni 2008-2012, el càncer de mama continua essent el primer amb un 30,5% dels càncers diagnosticats, seguit pel càncercolorectal (11,6%) i el de
tiroides (8,6%). Pel que fa a la mortalitat en dones, el càncer és la segona causa de mort per darrera de les malalties de l’aparell circulatori i d’aquest grup de càncer, el tumor de mama és el que provoca més morts.

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama d’Andorra ofereix a les dones d’edats compreses entre 50 i 69 anys, una mamografia de cribratge gratuïta cada dos anys amb l’objectiu final de reduir la mortalitat i la malaltia associada al càncer de mama en les dones d’aquest grup d’edat.

Les dones són convidades a participar al programa mitjançant una carta personalitzada i un cop han participat, si el resultat és correcte, als dos any stornen a rebre una carta, aquest cop amb dia i hora, per realitzar de nou la mamografia de cribratge. Si és necessari fer alguna mamografia abans dels 2 anys, el programa també els hi recorda a les dones.

El 100% de les mamografies són interpretades per dos radiòlegs independents que dirimeixen els seus desacords per consens.Tots els centres radiològics del país participen en el programa:

•Servei de diagnòstic per la imatge de l’Hospital Ntra.Sra. Meritxell
•Consultori radiològic Dr.Farràs/Dr.Mir
•Centre d’imatge diagnòstica Dra. Cuesta

El nombre de casos de càncer de mama que s’han detectat en el marc del programa de detecció precoç des del seu inici finsal moment, ha estat de 41.Cal assenyalar que el percentatge de participació aal programa augmentant any rere any com mostren les dades que es presenten acontinuació.

El gener passat es va iniciar la quarta ronda del programa i des de l’1 de generdel 2014 fins el 30 de setembre del 2014, s’han realitzat 1.189 mamografies i s’han detectat 2 càncers de mama.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada