manifestacioEl Govern ha aprovat aquest dimecres la versió definitiva del projecte de llei reguladora de les mesures de conflicte col·lectiu, que clarifica, entre d’altres coses, el dret de vaga. Després de presentar el text a la Comissió Consultiva de la Funció Pública i també als diferents interlocutors socials, el Govern “ha recollit les seves aportacions i suggeriments” i ho ha intentat incloure al redactat definitiu de la llei. Així ho ha donat a conèixer el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Entre les modificacions que s’han incorporat hi ha la que preveu una rebaixa del quòrum necessari de representants dels treballadors o de les organitzacions sindicals per tal que la votació per aprovar una vaga sigui vàlida. Aquest quòrum, concretament, passa del 80 al 50%. També s’estableix que les vagues s’han de fer sense ocupar el centre de treball.

Espot també ha detallat altres modificacions, com ara el fet que “s’ha definit el concepte de vagues de caràcter estrictament polític”. També s’ha eliminat el requisit consistent en tenir la consideració de treballador elector per poder votar l’aprovació o no de la convocatòria d’una vaga.

Lligat a aquesta qüestió, també s’ha reduït el quòrum d’assistència, del 80 al 50%, dels representants dels treballadors o de les organitzacions sindicals més representatives per tal que la votació per aprovar o no una vaga sigui vàlida.

Espot també ha detallat que “s’ha reformulat el concepte de serveis mínims, que passen a denominar-se serveis i treballs de manteniment”. També s’ha definit què es considera “serveis essencials” i què són “serveis o béns de primera necessitat”.

D’altra banda, s’ha eliminat l’obligació dels treballadors de comunicar amb antelació als empresaris la seva voluntat de participar, o no, en una vaga. Aquesta decisió s’ha pres “perquè sembla que el requisit era contrari a les recomanacions del Comitè Europeu de Drets Socials”.

Finalment, també ha apuntat que “s’han millorat les concordances quan la llei s’hagi d’aplicar als treballadors de l’administració general o als comuns”. Tot i la dissolució imminent del Consell General, Espot ha assegurat que el Govern entrarà el projecte de llei a tràmit parlamentari.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada