bpaEl ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha comparegut aquest dimecres en qualitat de portaveu del Govern després de la reunió del Consell de Ministres i ha avançat que els ministeris hauran de fer una reserva d’entre 1,3 i 1,4 milions d’euros -en conjunt- per fer front a les despeses originades pel cas BPA. El portaveu del Govern ha reconegut que els ministeris s’estan preparant per a l’impacte. De fet, el departament d’Ocupació ja hi treballa. De moment és un escenari de previsió, perquè el cas BPA és la prioritat, però tot dependrà del resultat final, perquè els recursos podrien tornar al seu objectiu inicial si calgués. Pel que fa a la valoració de Banco Madrid en una situació de liquidació, Saboya ha puntualitzat que l’AREB va fer el càlcul d’un valor nul o zero, perquè independentment del seu valor comptable -de 42 MEUR-, “pràcticament mai” s’ha aconseguit mantenir aquest valor intacte en una situació de liquidació.

El ministre Saboya, aquest dimecres portaveu del Govern en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha fet referència a les declaracions del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, que va assegurar en una entrevista a Andorra Televisió que el seu ministeri havia fet una reserva de nou milions d’euros per “prudència pressupostària” i que un milió d’euros d’aquesta reserva estaria destinat a les despeses originades per la crisi de BPA. Segons Saboya, la quantitat arribaria als 1,3 o 1,4 milions d’euros sumant el conjunt dels ministeris.

Aquesta reserva respon a una “actitud de prudència de l’impacte” segons Saboya, que també ha reconegut que “la situació pot crear efectes col·laterals”. El ministre ha explicat que amb la liquidació de l’IGI a finals d’aquest mes hi haurà una visió més clara de “com van els ingressos públics” i que, de moment, adopten la “precaució” de guardar unes reserves. Ara bé, la precaució no és només econòmica; el ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació treballa també en un pla pel que fa a l’impacte en el mercat de treball.

No obstant això, Gilbert Saboya ha insistit que si finalment l’impacte és menor, es podran recuperar partides per al seu objectiu inicial. “La prioritat és fer front a les despeses”, ha afegit.

Valoració de Banco Madrid

Segons Andorra Televisió, els accionistes majoritaris de BPA han posat en dubte la valoració que va fer l’AREB de l’entitat. Un dels punts conflictius seria Banco Madrid, que, segons els administradors concursals té un superàvit de 42MEUR. Saboya no ha negat aquest extrem, però ha advertit que “és un valor comptable” que “en la majoria de processos de liquidació […] pràcticament mai s’ha aconseguit mantenir el valor comptable intacte” i que “això serà una tasca difícil”.

El portaveu del Govern ha donat tota la confiança a la feina de l’AREB i ha insistit que si es valora en zero Banco Madrid, és per “prudència”.

Resolució per ‘bail-in’

Pel que fa al procés de resolució, en què es podria compensar el dèficit patrimonial recapitalitzant l’entitat i que suposaria que, com preveu la llei, els accionistes majoritaris i els ‘preferentistes’ haurien de fer fronts a pèrdues, Saboya ha recordat que l’AREB no s’ha pronunciat sobre aquesta política i que la resposta a aquesta proposta vindrà al setembre.

“L’escenari real” és que “els dipositants conservaran els seus estalvis” ha assegurat Saboya, que també ha recordat l’objectiu de l’AREB de garantir els estalvis dels “clients”.

Text: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada