El  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll, han exposat aquesta tarda als cònsols i als consellers de socials dels comuns l’esborrany del Pla d’implantació del nou Servei d’Atenció  Domiciliària (SAD), després d’haver-lo presentat aquest matí al Consell de Ministres.

El Servei d’Atenció Domiciliària s’ha prestat tradicionalment pels comuns, però aquesta situació s’ha vist modificada amb la Llei 6/2014, del 24 d’abril, de serveis socials i sociosanitaris, que determina que el Govern és el titular de la competència en la prestació del SAD, tot i que se’n pot decidir de comú acord la delegació de la gestió dels comuns. Una delegació que els comuns han preferit no sol·licitar tenint en compte que tant ells com el Govern han considerat que l’impuls i l’increment de l’abast del SAD que cal portar a terme aconsellen que la gestió sigui única per a tot el país.

La Llei de serveis socials i sociosanitaris fixa el servei d’ajuda a domicili com el servei fonamental que cal promoure per tal de facilitar al màxim la permanència al domicili de les persones que requereixen suport per mantenir el seu grau d’autonomia. L’objectiu general del SAD és prestar atenció a les persones en el seu domicili amb actuacions enfocades a mantenir o potenciar al màxim l’autonomia individual, donar suport a la gestió de les seves limitacions o dependències, i millorar la percepció de la seva qualitat de vida.

El traspàs dels serveis dels SAD dels comuns al Govern, un cop s’ha de decidit que no escau la delegació de la gestió, implica uns objectius específics encaminats a ajudar a les persones i als seus familiars a normalitzar les seves vides, afavorint la conciliació de la vida familiar diària, i a homogeneïtzar aquest servei en tot el territori.

Des d’aquesta perspectiva s’ha presentat l’esborrany del Pla d’implantació del nou SAD, que té com a finalitat que la gent gran pugui romandre al seu entorn i endarrerir, al màxim possible, l’ingrés en centres residencials promovent, d’aquesta manera, la seva autonomia i independència, i el contingut concret del qual es presentarà durant les properes setmanes, un cop s’hagi presentat i s’hagin rebut les aportacions i els suggeriments dels Comuns i de les entitats que representen el col·lectiu de persones que poden ser beneficiàries del nou SAD.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada