El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances i president del Consell d’Administració de FEDA, Jordi Cinca, han recordat aquest dilluns els beneficis que va comportar la creació de Forces Elèctriques d’Andorra fa 25 anys, i han posat l’empresa com a model de solvència, rigor i innovació. Cinca ha destacat que el temps ha demostrat l’encert en la decisió de comprar Fhasa per 3.500 milions de les antigues pessetes malgrat el debat que va generar, i ha posat de manifest que FEDA ha aconseguit oferir un servei de primeríssim nivell, amb un nivell d’interrupcions de subministrament ‘comparable amb les grans ciutats i a anys llum del d’altres zones d’alta muntanya’. L’acte de commemoració dels 25 anys de la parapública s’ha celebrat al Consell General, que és qui va aprovar la decisió el 1988, i ha comptat amb la presència de bona part dels presidents dels diferents consells d’administració de FEDA, així com una nodrida representació de treballadors i antics treballadors.

El Govern ha destacat el nivell de solvència, rigor i innovació que ha aconseguit FEDA durant els seus 25 anys d’existència, així com el paper cabdal que ha tingut en el desenvolupament econòmic del país. El cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que la creació de FEDA és, juntament amb el primer Govern i l’Acord duaner, un dels tres esdeveniments més importants dels anys 80, mentre que el síndic general, Vicenç Mateu, ha comparat la importància del naixement de la parapública amb l’aprovació de la Constitució.

El ministre de Finances i president del Consell d’Administració de FEDA, Jordi Cinca, ha destacat que durant aquests 25 anys s’han fet inversions per valor de 238 milions d’euros, que han permès passar de 266 a 668 quilòmetres de línies, fer front a un consum que ha passat de 230 a 593 GW/h, i aconseguir un total de 184 milions d’euros de beneficis. Per tot plegat, FEDA té uns nivells d’interrupció del subministrament comparables a les grans ciutats, que han passat de les gairebé 9 hores anuals el 1988 als 12 minuts actuals, i oferir uns preus molt competitius, considerablement inferiors als d’Espanya i França.

Cinca ha assegurat que tot això referma l’encert en la decisió presa fa 25 anys de rescatar la concessió de Fhasa comprant tots els seus actius per 3.500 milions de pessetes, i creu que bona part de l’èxit recau en el fet que tots els presidents dels consells d’administració han sabut deixar la gestió de FEDA al marge de la confrontació política.

El ministre ha assegurat que el repte de FEDA per al proper decenni és guanyar autonomia en la producció i assolir uns nivells del 40%, per la qual cosa ha recordat que el sector privat hi tindrà un paper cabdal. També ha destacat que l’empresa no hauria de limitar-se a actuar en l’àmbit del sector energètic, sinó que el que es vol és potenciar la col·laboració amb Andorra Telecom i aprofitar els coneixements i les capacitats de les dues parapúbliques per posar-los al servei d’altres projectes de país.

L’acte ha comptat amb la presència de les autoritats del país i d’una bona representació de les persones que han tingut un paper important al llarg dels 25 anys d’història de FEDA, incloent els seus treballadors i exempleats. A més, s’ha comptat amb la presència de bona part dels ministres de torn que van ser presidents dels consells d’administració, el síndic general de l’època, Francesc Cerqueda, i s’han tingut paraules de record per qui va ser cap de Govern en el moment de la decisió, el desaparegut Josep Pintat Solans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada