El Govern posa en marxa la història clínica digital

josep-casalEl director general de Salut i Benestar, Josep Casals, ha presentat aquest dijous en roda de premsa el projecte de la història clínica digital d’Andorra (HCDA), una de les peces essencials del nou Model Andorrà d’Assistència Sanitària (MAAS).

La història clínica és un instrument, al qual s’accedirà a través de terminals informàtics, que permetrà els prestadors assistencials del sistema sanitari públic compartir informació sobre els pacients. La base de la nova eina serà el sistema informàtic del SAAS, que ja centralitza una part de l’expedient dels pacients i al que paulatinament es donarà accés a nous prestadors, sempre i quan l’usuari hagi donat el seu consentiment a participar en el projecte.

Casals ha destacat la millora de la seguretat i la qualitat derivada de disposar d’aquesta eina que garanteix la continuïtat assistencial. Igualment ha remarcat que l’accés a la informació també permetrà millorar l’eficàcia en evitar les duplicitats, respectant en tot moment la confidencialitat de les dades personals.

El director general de Salut i Benestar ha remarcat com a d’altres beneficis que el CHDA facilita el rendiment de comptes, possibilita la producció d’indicadors, la planificació dels recursos i serveis i permet millorar els processos d’avaluació, inspecció i control. Casals ha resumit les virtuts d’aquesta “eina  de suport pels professionals i les institucions al servei dels usuaris que contribueix a millorar la transparència del sistema”.

El ministeri ha presentat també els passos per implantar a història clínica. La base tecnològica serà l’eina informàtica del Servei Andorrà d’Assistència Sanitària (SAAS) adaptada convenientment, especialment per garantir la seguretat. A nivell normatiu s’ha d’aprovar el decret de creació de l’HCDA, regulant adequadament els procediments de confidencialitat i accessibilitat, i el decret de creació del fitxer de dades. Pel que fa a l’aplicació, en una primera fase al llarg del darrer semestre del 2014 es preveu que s’hi integrin els metges de capçalera, els centres de diagnosi per a la imatge i els laboratoris. En una segona fase, ja el 2015, s’obrirà progressivament a d’altres proveïdors de serveis com farmacèutics o fisioterapeutes.

Josep Casals ha volgut reforçar que des del Ministeri s’ha previst que tant els facultatius com els pacients s’adhereixin inicialment al projecte de manera voluntària. “El sistema ha de funcionar per convenciment i no es pot imposar una cosa que no es coneix”, ha afirmat.

El projecte d’Història Clínica Digital serà presentat aquest vespre als professionals sanitaris en un acte a la sala d’actes de l’hospital, un acte que ha comptat també amb la conferència de la directora de Healthcare Strategy Enterprise Services, Lola Ruiz Iglesias, titulada “Història clínica i qualitat assistencial.

TOTES LES NOTÍCIES