El  secretari general del Govern, Jordi Casadevall, ha participat aquest dimarts a la Reunió de Cònsols per presentar la modificació de la Llei electoral, i ha plantejat la possibilitat de crear la figura d’un observador extern, sense cap relació amb els partits polítics, perquè participi en les meses electorals. El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha explicat que l’eliminació dels representants polítics a les meses és molt complicada, perquè “són els qui més saben d’eleccions”, però amb aquesta mesura, que els comuns han vist amb bons ulls, consideren que la ciutadania podria participar per assegurar el bon funcionament de les eleccions. D’una altra banda, els comuns han informat també de la visita de membres del Consell d’Europa que avaluaran el compliment de la Carta Europea d’Autonomia Local, i que tindrà lloc els dies 25 i 26 d’abril.

El Govern està treballant en la modificació de la Llei electoral, i s’ha plantejat, entre altres qüestions, la possibilitat de crear la figura d’un observador a les meses electorals que no tingui cap relació amb la política, i que es faci càrrec de controlar el bon funcionament de la seva mesa. El secretari de l’Executiu, Jordi Casadevall, ha intervingut aquest dimarts a la Reunió de Cònsols celebrada a Sant Julià de Lòria per tal d’explicar aquesta iniciativa, que els comuns han rebut amb bons ulls.

El cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, ha explicat que consideren convenient que el control de les eleccions s’ampliï a la ciutadania, tot i que considera imprescindible la presència dels representants polítics a les meses electorals, i no contempla la possibilitat que es treguin.

Una altra de les modificacions que ha plantejat el Govern, i que els cònsols esperen que es tiri endavant, és la creació d’un vot en braille perquè les persones invidents puguin votar sense cap dificultat.

D’una altra banda, els comuns han informat que els propers 25 i 26 d’abril un grup de membres del Consell d’Europa visitaran Andorra per avaluar el compliment de la Carta Europea d’Autonomia Local, i el cònsol major de Sant Julià està convençut que s’acompleix.

Vila ha explicat que una de les línies més importants del Consell d’Europa és la de preservar l’autonomia dels poders locals, i s’entén que “quan un país la preserva, el seu sistema és més democràtic perquè respecta els altres poders més petits”.

També s’ha informat de la previsió de celebrar un Consell d’Infants conjunt en què participaran tots els membres dels diferents comuns per donar visibilitat a aquest òrgan. Està previst que se celebri durant el mes d’octubre a Sant Julià de Lòria.

Els comuns demanen més presència policial per evitar aldarulls durant les festes majors

Els cònsols han parlat també sobre la prevenció i control d’aldarulls amb motiu de la celebració de les festes majors, i han acordat que seguiran els criteris de Govern perquè és qui preserva l’ordre públic. En aquest sentit, Josep Miquel Vila, ha explicat que entre els comuns hi ha diferències d’opinions pel que fa a la presència policial als carrers, però faran una petició conjunta perquè “ens agradaria que la tasca de la policia sigui encara més insistent”.

Pel que fa a la possibilitat d’acordar una hora per a la finalització dels actes de les festes majors, tal com se’n va parlar en la Reunió de Cònsols del mes passat, aquest dimarts Vila ha dit que cada Comú farà el que consideri.

Text i foto: ANA

1 comentari

  1. Senyor Vila, això no es correcte. Els que més en saben de les eleccions no son els politics sinó els empleats comunals. Si vol seguir la tradició de la coacció als electors busquis una altra excusa. A cap país civilitzat del nostre entorn hi ha els polítics a les taules electorals. Jo penso seguir anant a votar a la Batllia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada