El Govern ha organitzat un ampli programa d’activitats per commemorar el Dia Internacional de la Francofonia, que se celebra el 20 de març.

Aquest dia està dedicat a la llengua francesa i és una oportunitat per als francòfons d’arreu del món d’afirmar la seva solidaritat envers aquesta llengua i de promoure la diversitat cultural. Es va escollir el dia 20 de març per commemorar la signatura del Tractat de Niamey (Níger), Tractat que va crear l’Organització Internacional de la Francofonia.

Cal destacar que Andorra és des del 2006 membre de ple dret d’aquesta organització, que uneix més de cinquanta països que tenen en comú la llengua francesa. L’OIF duu a terme accions polítiques i de cooperació multilateral per donar contingut a la solidaritat activa per al benefici de les poblacions i els governs que en són membres. Actua en el respecte de la diversitat cultural i lingüística i per a la promoció de la llengua francesa, la pau i el desenvolupament sostenible.

El programa d’activitats ha comptat amb la col·laboració de les entitats següents:

– Ambaixada de França a Andorra

– Consell General

– Aliança Andorranofrancesa

– Comissió Nacional andorrana per a la UNESCO

– Associació des Membres des Palmes Académiques (AMOPA)

– Cinemes Illa Carlemany i Centre Andorra Sostenible

 

Calendari d’ activitats 2013:

1. 8 i 9 de gener- Xerrades de l’atleta Jamel Balhi,: Per segon any consecutiu ha visitat les escoles de segona ensenyança i batxillerat dels 3 sistemes educatius d’Andorra. A més, va pronunciar la conferència Si lointins, si proches, a la sala d’actes del Consell General. Jamel Balhi ha estat el primer a aconseguir l’impensable: fer la volta al món corrent, sense logística i sense assistència. Fotògraf i escriptor, Balhi ha travessat 186 països corrent.

2. La Shoah: Aquesta exposició itinerant per les escoles d’Andorra proposa una visió global d’Europa, de l’ascens del nazisme al procés de Nuremberg. Rememora les etapes de la persecució dels jueus, de les primeres exclusions fins a l’establiment de la solució final i explica com, davant la derrota imminent, els nazis es van esforçar per esborrar les empremtes del seu crim.

3. 19 de març a les 19.30 h, als Cinemes Illa Carlemany. Projecció de la pel·lícula La Soif du Monde, de Yann Arthus-Bertrand. Amb motiu del Dia internacional de la Francofonia (20 de març) i del Dia mundial de l’aigua (22 de març), l’última pel·lícula de Arthus-Bertrand ens deixarà veure imatges preses des d’un avió o arran de terra, i abordarà un tema clau, el de l’aigua, abundant a la Terra però mal repartida, malgastada, i sovint contaminada. La pel·lícula també es projectarà a les escoles de secundària i batxillerat d’Andorra associades a la UNESCO.

4. A partir del 18 de març- Un projecte de programes radiofònics. Per promoure la llengua francesa, oferir als estudiants l’accés a un mitjà d’expressió nou, i difondre els valors fonamentals dels drets humans, de la democràcia i de l’Estat de dret, durant el mes de març del 2013 s’emetran les entrevistes realitzades a alumnes i personalitats pel periodista Sylvain Athiel. S’emetran a Ràdio Nacional d’Andorra (94.2 FM) i a Ràdio Montaillou Pyrénées (97.7 Mhz).

5. Del 8 al 12 d’abril- Una escriptora a les escoles. Florence Hinckel és una escriptora francesa que publica novel·les per als joves. Farà xerrades durant 4 dies per les escoles de segona ensenyança i batxillerat dels 3 sistemes educatius d’Andorra.

6. Fins al maig del 2013. Paraules de premsa. Es tracta d’escriure un article sobre els drets humans amb la possibilitat de fer un reportatge de vídeo. Aquesta activitat permet adquirir nombroses competències en el camp de la producció de text en francès i del llenguatge de les imatges. El premi serà un viatge a Estrasburg, on es troba la seu del Consell d’Europa.

7. Fins al 15 de març a la sala d’exposicions del Govern- Exposició de Claude Viallat, Als marges de la pintura. Les obres de Claude Viallat s’han exposat a Europa, Amèrica i Àsia, tots els llocs dedicats a la presentació de l’art modern i contemporani, i estan presents en la majoria de grans col·leccions públiques i privades.

8. A més, les ambaixades d’Andorra a l’estranger també s’han sumat a la celebració de la Francofonia. Del 19 al 30 de març, l’ambaixada d’Andorra a Portugal exhibirà a l’Institut Francès de Portugal l’exposició del Consell General, La dona i la política a Andorra. Un llarg camí cap a la paritat. L’exposició és un homenatge a les dones i a la seva participació en la vida política d’Andorra. Les fotografies ens porten a interpretar la democratització de la política i la història andorrana. L’ambaixada d’Andorra a Espanya va projectar la pel·lícula Andorra ou Les hommes d’Airain (1942), la primera producció cinematogràfica rodada a Andorra, el passat 6 de març. L’acte al Teatre de l’Institut Francès de Madrid va comptar amb la presentació del professor Jean-Claude Chevalier, col·laborador de la Universitat d’Andorra, que va escriure un llibre sobre el rodatge de la pel·lícula. L’ambaixada d’Andorra al Regne de Bèlgica col·labora en el concurs, Les 10 mots de la francophonie 2013. Dis-moi dix mots semés au loin. El concurs consisteix a realitzar el text d’una cançó que inclogui les 10 paraules de la Francofonia 2013, acompanyant l’enregistrament d’un vídeo de la interpretació.

Podeu trobar a la pàgina web de la francofonia més informacions sobre totes aquestes activitats que s’estan duent a terme: http://www.francofonia.ad/, i també a la pàgina web oficial de la Francophonie http://www.francophonie.org

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada