agencia-tributariaEl Govern ha anunciat una modificació de la Llei de l’IGI per corregir el nivell d’ingressos que s’està obtenint del sector bancari. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reconegut que segons la previsió inicial, es pretenia ingressar uns 21 milions d’euros en concepte d’IGI bancari, però finalment se n’acabaran recaptant només uns 12 o 13 milions, i que actualment s’està analitzant per quin motiu no s’arribarà a la quantitat esperada. El ministre ha dit que aquesta modificació legislativa es farà en breu per tal que entri en vigor el gener del 2014, i que a banda s’està preparant una modificació més àmplia de la llei on, entre d’altres aspectes, es resoldrà el conflicte de l’ITP amb els comuns i es milloraran els règims per a les estacions d’esquí, el comerç d’obres d’art i les transaccions d’or i metalls preciosos com a producte financer.

El ministre Jordi Cinca ha reconegut aquest dimecres que el Govern està analitzant una desviació en la previsió de recaptació de l’IGI bancari, que a final d’any suposarà que s’hagin deixat d’ingressar entre 8 i 9 milions d’euros, ja que s’havien pressupostat uns 21 milions per aquest concepte, i segons les projeccions fetes amb els números fins a la data, a finals d’any s’haurà ingressat entre 12 i 13 milions d’euros.

Cinca ha indicat que no està en disposició d’explicar els motius d’aquesta desviació, ja que s’està analitzant, però que en part vindria donada per l’impacte d’algunes operacions immobiliàries que fan que les entitats hagin de pagar una quantitat molt important que posteriorment tenen dret a deduir-se. En tot cas, el titular de Finances considera que aquestes operacions no expliquen tot el problema, i que inspeccionaran ‘cas per cas exactament com està liquidant cada entitat’.

El ministre tampoc ha concretat quin tipus de modificació es durà a terme, si canviant la base de tributació, el percentatge –que actualment és del 9,5%- o ambdues coses. En tot cas, Cinca ha posat de manifest que han de ser curosos, perquè segons com es faci l’increment l’acabaran pagant els usuaris, i que el que s’hauria d’aconseguir és que ‘un sector tan important com el bancari tingui una aportació més significativa’, i per tant, ha afegit que això no pot venir només a través dels impostos indirectes.

D’altra banda, Cinca ha parlat de la modificació més àmplia de la Llei de l’IGI que també s’està preparant, i ha confirmat que inclourà el canvi que demanen els comuns en el sentit que les transmissions immobiliàries entre empreses tornin a estar gravades amb l’ITP en lloc de tributar per IGI. El ministre ha assegurat que la queixa dels comuns està justificada perquè es podia considerar que es malmetia una competència comunal. També considera legítim que les corporacions locals aspirin a reclamar el retorn dels imports que han deixat d’ingressar durant el 2013, tot i que aquest aspecte encara no està decidit.

Si bé la modificació de l’IGI bancari es pretén que entri en vigor el gener del 2014, la resta de modificacions ho faran més tard. A banda de resoldre el conflicte de l’ITP, també es preveu que la pressió fiscal que suporten les estacions d’esquí torni a quedar en una situació equivalent a la que tenien anteriorment, en què disposaven d’un mòdul especial inferior al 4,5%. A més, s’aprofitarà per millorar el format de liquidació del sector farmacèutic i es millorarà l’IGI de sectors com el de les obres d’art i el de les transaccions d’or i metalls preciosos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada