focus

Els ministeris de Justícia i Interior i Educació i Joventut han posat en marxa la primera edició del Pla Focus 16-20 anys. Aquest pla va adreçat a donar resposta als joves que han acabat l’ensenyament obligatori i no han obtingut una certificació que els permeti continuar la seva formació acadèmica i que, d’altra banda, no aconsegueixen una inserció al món laboral satisfactòria. La iniciativa ha estat presentada aquest dilluns pel ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, i de la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé.

El pla proporciona una estructura formativa diversificada i professionalitzadora que fomenti l’ocupabilitat i la integració de joves en risc d’exclusió social. A més, estableix un marc formatiu de referència per a d’altres iniciatives de foment de l’ocupabilitat entre joves actius d’Andorra.

Fins fa pocs anys, el mercat laboral andorrà possibilitava que la gran majoria dels joves que no tancaven amb èxit la seva etapa d’escolaritat obligatòria poguessin trobar feina. Actualment, aquesta situació ha canviat: hi ha joves sense qualificació que no aconsegueixen inserir-se al mercat laboral i que tampoc tenen la possibilitat de reprendre els estudis.

El Pla focus 16-20 anys comprèn dos programes complementaris: un programa de millora de l’ocupabilitat i un programa de foment de la contractació i la formació pràctica en el si de l’empresa, impulsats, respectivament, pels ministeris d’Educació i Joventut i de Justícia i Interior.

Des de l’àmbit educatiu el Departament de Formació Professional i Serveis Escolars activa el programa de millora de l’ocupabilitat amb la finalitat de proporcionar un marc formatiu als joves de 16 a 20 anys perquè puguin desenvolupar les competències que els permetran inserir-se al món laboral amb majors garanties d’èxit. La primera edició d’aquest programa s’inicia aquest mes de gener i tindrà caràcter pilot. S’oferiran 20 places i les formacions es realitzaran al Centre de formació d’Aixovall. El programa inclou pràctiques formatives en centres de treball.

En l’àmbit laboral, el Departament de Treball impulsa un programa de foment de la contractació i la formació en el si de l’empresa destinat als joves que hagin superat satisfactòriament l’itinerari formatiu previst en el programa de millora de l’ocupabilitat. El programa preveu subvencions per a les entitats que hi participin: comuns, entitats parapúbliques, les societats públiques i les empreses privades. Per acollir-s’hi s’ha d’haver superat el programa per la millora de l’ocupabilitat i estar inscrit al Servei d’Ocupació.

El programa pot arribar a cobrir fins a un total de 12 mesos i un màxim de 5.250 euros, en pagaments trimestrals, en funció de la modalitat que s’esculli.

Amb el Pla focus 16-20 anys, el Govern d’Andorra proporciona als joves que no han obtingut el graduat en segona ensenyança o un títol equivalent una formació professionalitzadora que els faciliti experiència laboral i els possibiliti un futur professional.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada